Здравната каса не иска да доплаща статини след инсулт

 

НЗОК смята да преустанови доплащането за статините, изписвани след инсулти и исхемични кардиомиопатии. Тя е изпратила писмо до Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите, в което се коментират пет INN с 90 позиции.

Към момента за тях при няколко диагнози се доплаща 25% от продажната им цена. В списъка се включват усложненията след различните инсулти и стенокардия във всичките ѝ форми. В него е и исхемичната кардиомиопатия, която уврежда сърцето и зад която най-често се крие коронарна артериална болест, причиняваща сърдечна недостатъчност.

За кои заболявания НЗОК иска спиране на доплащането

Здравната каса смята, че не е редно лекарите да предписват статини при всички диагнози, включени в списъка. Мнението ѝ се базира на липсата на изрично споменаване в кратката характеристика на медикаментите за приложението им при увреди на сърцето и след инсулти. От Касата настояват да се запази само реимбурсирането на формулите при стенокардия и да се премахнат някои заболявания. Става дума за кодовете:

  • МКБ 125.5 – исхемична кардиомиопатия;
  • МКБ 169.0 – последици от субарахноидален кръвоизлив;
  • МКБ 169.1 – последици от вътремозъчен кръвоизлив;
  • МКБ 169.2 – последици от друг нетравматичен вътречерепен кръвоизлив;
  • МКБ 169.3 – последици от мозъчен инфаркт;
  • МКБ 169.4 – последици от неуточнен инсулт.
Какво казват насоките за дислипидемии за 2019 г. на Европейското дружество по кардиология

В ръководството на европейските кардиолози е уточнено, че използването на статини за вторична профилактика

  • намалява рисковете от исхемичен инсулт със средно 12% на всеки mmol/L понижаване на лошия LDL холестерол;
  • редуцира опасността от съдова смърт и инфаркт на миокарда;

Отбелязва се също, че статините – за всяко намаление на LDL холестерола с 1 mmol/L – намаляват вероятността от коронарно-артериална болест и миокарден инфаркт и смърт с повече от 20%; а от инсулт – със 17%.

Медицинските експерти настояват решението да се вземе след публична дискусия

Лекарите използват статините при лечението и вторичната профилактика при много от пациентите си. Те смятат, че премахването на доплащането, колкото и малко да е то, вероятно ще повлияе на ефективността на лечението на хиляди болни. Затова настояват решението да бъде взето прозрачно след открито обсъждане, където да натежи мнението на медицинските специалисти по неврология и кардиология.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *