За медикаментите с трамадол вече не се изисква зелена рецепта

 

Лекарства с включен до 50 мг трамадол в съчетание с други активни съставки вече ще може да се изписват на обикновени рецепти. Разрешението на здравното министерство за това се базира на направени промени в Наредба №20/2001, която урежда реда и условията за частично освобождаване от контрол на медикаменти с наркотични вещества в състава си. За целта е допълнена и Наредба №4 от 2009 година, в която са определени условията и реда за отпускане и предписване на лекарства. Трамадолът е болкоуспокояващо вещество с потенциални възможности за формиране на зависимост.

Промените целят разрешаване на съществуващи затруднения в търговската мрежа

Става дума за затруднения по веригата производители – търговци на едро – търговци на дребно при разпространението на медикаменти, в които освен другите активни съставки, е включен и трамадол.

Те произтичат от изискването всяко лекарство, което съдържа трамадол, независимо от другите вещества във формулата, да се изписва на така наречената зелена рецепта – нарочно създадена рецептурна бланка. Допълнително затруднява търговците условието продажбите на едро и дребно на подобни продукти да се осъществяват от стопански субекти с лиценз според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП).

Очаква се с въведените промени да се преодолее преустановяването на продажбата на подобни формули както от търговците на едро, така и от аптеките, които нямат необходимия лиценз; да спрат връщането на съществуващите; постъпването на нови заявления в здравното министерство за въпросните лицензии и т. н.

Проектът можете да видите на страницата на Министерството на здравеопазването, като 14 дневният срок за обществено обсъждане изтича тези дни. По-краткият период е определен, за да се даде възможност на търговците по-бързо да осигурят необходимите количества медикаменти на пазара и да не се спира терапията на болните.

Промените са временни със срок до 1.04.2020 година. Лекарствата ще се отпускат за максимум 30 дни според дневната дозировка за съответния пациент еднократно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *