За и против солта

 

За какъвто и режим да се заговори, дали за свързан с определено заболяване, с наднормено тегло или просто за здравословно хранене, всеки път се стига до съвета за консумацията на по-малко сол.

Кой и кога да използва безсолна диета

Това на първо място са хората с хипертония. Когато натрия в кръвта е твърде много, организмът се старае да компенсира, като задържа повече вода. Това води до рязко нарастване на обема на кръвта и съответно до повишаване на кръвното налягане. Затова диетата със силно намалено количество сол при високо артериално налягане е задължителна.

Диетата със сол до около 5 г дневен прием се препоръчва при сърдечни и бъбречни заболявания, обменни и дихателни проблеми, болести на стомашно-чревния тракт, при наличие на подпухналост и отоци.

Модерни са и диетите за отслабване без сол. Те са различни видове с дълготрайност от 4 до 14 дни. Общото изискване е солта да се изхвърли максимално от храната. Повечето от пробвалите докладват по форумите в мрежата за реални резултати. Това е лесно обяснимо – тъканите на тялото могат да задържат сериозни количества течност, която ще се освободи в момента, в който намалите солта и пиете повече вода. Това е сигнал за организма, че няма нужда да задържа запасите. Ако след приключването на диетата се върнете към високото си потребление на сол, задръжката на течности, а оттам и килограмите, бързо ще се възстановят.

Полезна ли е безсолната диета

Ако до преди няколко години единствено възможният отговор се подразбираше, днес никой не отговаря еднозначно и категорично на този въпрос. Появяват се все повече изследвания, чиито резултати показват, че драстичното намаление на приеманата сол също увеличава рисковете от здравословни проблеми. И ако предизвикваните от нарушения електролитен баланс са очаквани, то повишаването на риска от други заболявания, включително сърдечно-съдови, изненадва неприятно.

Лекарите все по-често говорят за генетична зависимост на поносимостта на организма към натрия. Това означава, че можете да коригирате хранителния си режим доста преди да ви го каже лекар. Ако родителите ви страдат от високо кръвно и сърдечни заболявания, подпухвания и отоци, които се повлияват добре от намаляване на приема на сол, трябва да намалите солта и вие.

Разумната позиция спрямо солта

В подобна ситуация най-добре е да изработите своята лична мярка, съобразена със златната среда между „за“ и „против“ и да се придържате към нея. Ако съществуват ясни индикации, че имате наследствена ниска поносимост към натрия, придържайте се към долната ежедневна норма на потребление на готварска сол – между 2 и 5 г. Ако такава липсва, не сте с хипертония и изследванията ви са в норма, можете да се разпрострете до към 5 – 6 г дневно.

Все пак, много по-вероятно е при нормален хранителен режим да надхвърлите необходимия ви прием на сол, отколкото да изпитате недостиг. Само в един хляб съдържанието на сол е около 2,3 грама, да не говорим за добавените количества в преработените храни – през консервите, колбасите до чипсовете. Натрий съдържат и другите добавки в тях – като натриевия глутамат. Храните с ниско съдържание на сол са пресните плодове и зеленчуци, суровите ядки и семена, обезмаслените млечни продукти и т.н.

За препоръчване е от време на време, да заменяте натриевия хлорид с калиев (калиева сол) или да заменяте рафинираната готварска сол с морска или хималайска, които съдържат и допълнителни минерали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *