Защо трансмазнините са толкова вредни

 

Със сигурност сте чували за трансмазнините – едва ли в положителен аспект. За тях обикновено се говори като за отрова. Те наистина са много вредни. И наистина причиняват тежки поражения на организма.

Кои са тези мазнини и как да ги разпознаете

Трансмазнините са изкуствено създадени. По химически път към молекулата на течните растителни масла се добавя водород. Процесът протича в промишлени условия при висока температура и наличието на катализатори. Нарича се хидрогениране. В резулат течните растителни мазнини стават твърди и трайни.

Те поевтиняват значително промишлено преработените храни. Осигуряват им дълъг срок на годност. Използват се като пълнеж и за придаване на примамлив вкус. В законодателствата на някои държави има изискване на етикета задължително да бъде изписвано количеството трансмазнини, вложени в продуктите. На етикетите на нашите стоки не се обявяват. Затова следете за споменаване на хидрогенирани растителни масла или хидрогенирани мазнини. Избягвайте продуктите, на които пише „без холестерол“. Това ще рече, че натуралните наситени мастни киселини в него са заменени с трансмазнини.

Защо трансмазнините са вредни

Наситените и ненаситените мастни киселини от животински и растителен произход са естествени продукти. Присъстват в човешкото меню от хилядолетия и организмът ни има механизми за оползотворяването им. Безусловно необходими са за изграждането, обновяването на тъканите и като цяло за здравето му. При свръхупотреба мазнините се натрупват и водят до болестни изменения.

Трансмазнините са изкуствен продукт и влизат в менюто ни преди няколко десетилетия. Нямат никаква хранителна стойност. Организмът ни няма механизми за преработката им. Те са непознати за човешкия метаболизъм, объркват и нарушават протичащата обмяна. Присъствието им в тялото влошава всички основни жизнени процеси.

  • Трансмазнините водят до затлъстяване.
  • Затрудняват работата на черния дроб.
  • Консумацията им увеличава концентрацията на триглицериди в кръвта.
  • Водят до висок лош холестерол (LDL) и намаляват добрия (HDL). Нарушеното им съотношение е изключително опасно.
  • Те са сред причините за хипертония и атеросклероза и оттам – за множество сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и инсулти.
  • Влошават имунитета.
  • Трансмазнините объркват фината настройка на инсулиновия механизъм, увеличават производството на хормона и намаляват чувствителността на специализираните рецептори към него. Това води до инсулинова резистентност, което е пряка заплаха от развитие на диабет.
  • Смята се, че са виновни за лептиновата резистентност, която пък стимулира трупането на килограми.

Трансмазнините нямат безопасна доза. Като чужд за обмяната продукт, те са вредни дори в минимални количества.

В кои храни има трансмазнини

Както стана дума, трансмазнините са създадени за нуждите на хранителната индустрия. Влагат се в промишлено преработените храни. Най-познатият продукт, съдържащ хидрогенирани растителни масла, е маргаринът. Те са в изобилие в пакетираните чипсове и солети,сладкарските изделия, бонбони, вафли и бисквити, кексове, торти, сладкиши, сосове и подправки, растителна сметана, консерви, месни изделия и т. н.

Обичайно трансмазнините се използват при приготвянето на храната в заведенията за бързо хранене. Това превръща вкусотиите в здравословен капан. Освен пържените картофки и бургерите, добре е да избягвате и тестените храни, изработвани навън – банички, милинки, тутманици и др. Особено безразсъдно е да храните с подобни продукти децата си.

Вероятно на пръв поглед ви изглежда, че трябва да се откажете от всичко вкусно. Но вкусът се променя бързо – достатъчно е малко време и упоритост. А ако чак толкова ви липсват подобни храни, приготвяйте си ги в къщи с качествени продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *