Защо да не пиете йод по свое усмотрение

 

През миналата седмица от Украйна дойде тревожната новина, че обстрелът в района на Запорожката атомна електроцентрала е предизвикал пожар. Това нагнети допълнително вече съществуващото безпокойство у нас. Една седмица след започването на войната калиевият йодид изчезна от аптеките. Завишения на гама-фона в България не бяха регистрирани и директорът на АЯР (Агенцията за ядрено регулиране) Цанко Бачийски заяви, че нищо не поражда безпокойство и не е необходимо хората да пият йод. Добави също, че ако обстоятелствата се променят, населението ще бъде информирано чрез системата за ранно предупреждение, БНТ и БНР.

Състоянието на Запорожката АЕЦ и района около нея

Това е най-голямата европейска атомна централа. Нейният първи блок не работи още от преди войната – бил е спрян заради предстоящ планов ремонт. Заради атаката са спрени втори и трети блок по протоколните предписания за аварийни ситуации. Не работят пети и шести блокове. Останал е в експлоатация с намалена мощност само четвърти.

Атаката не е засегнала сградите на ядрената централа, системите ѝ за ядрена безопасност остават в готовност. Към сутринта след атаката нямаше изменение в радиационната обстановка както в района около Запорожката АЕЦ, така и на територията на цяла Украйна.

Няма промяна в гама-фона в България

Според директора на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски от началото на военните действия няма промяна в гама-фона у нас. Актуалните промени в нивата му можете да следите лично на сайта на Министерството на околната среда и водите.

В началото на военните действия гама-фонът в АЕЦ „Чернобил“ е бил 15 пъти по-висок, което само по себе си не означава много. Засега няма новини за нарастване на риска в тази сфера.

Защо не бива да пиете йод

Произволният прием на йод под формата на таблетки или йодна тинктура може да доведе до необратими увреждания на здравето и изгаряния. Особено големи са рисковете за сърцето. Да не говорим, че пиенето им в момента е безсмислено. От една страна – при радиационно замърсяване е необходима защита на цялото тяло. От друга – йодът помага само при определен тип радиация и докато той не е уточнен, приемът на йод носи повече рискове, отколкото ползи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *