Защо ви е да сте физически активни

 

Всеки път, когато стане дума за сърдечни заболявания, съветът е да спортувате, да сте по-активни физически. Може би дори ви се струва, че с тези съвети се прекалява и че това е по-скоро мода. Променя ли нещо физическата активност? Каква е ползата от нея?

Ролята на движението

Човекът хилядолетия наред се е развивал, движейки се. С движение е било свързано осигуряването на храна, намирането на убежище, спасението от врагове, зверове и т. н. Движението до такава степен се е превърнало в определящ фактор за тялото, че много от жизнените му функции зависят от него. Примерно – ставите на опорно-двигателния апарат се смазват от синовиалната течност само при движение. Затова целодневната седнала поза силно ги уврежда.

Физическата активност е движение, при което участват различни мускулни групи, активира се опорно-двигателната система, натоварват се сърдечносъдовата система и сърцето, белите дробове – накратко – целият организъм излиза от зоната си на комфорт.

За отбелязване е, че колкото по-обездвижени сте, толкова по-бързо излизате от тази зона. Задъхвате се лесно, сърцето ви бие, сякаш ще изскочи, уморявате се.

Физическата активност и укрепването на организма

Когато след някакво натоварване стигнете до описаното положение, решавате, че това не е за вас, че не можете и се отказвате от каквито и да било усилия. Това е най-лошото, което можете да направите за себе си. Организмът ви приема спорадичните натоварвания като стрес, реагира бурно, а вие преживявате дискомфорт и неразположеност.

Когато те се повтарят, тялото започва да привиква към тях, да се адаптира и да повишава капацитета и производителността на белите дробове, на сърцето, издръжливостта на мускулите и адекватността на процесите, осигуряващи енергия; гъвкавостта и скоростта на реакция на всяка една своя система.

Разбира се, това не става веднага, но с времето започвате да дишате по-дълбоко, сърцето ви работи по-пълноценно и с по-малко удари изтласква повече кръв. Подобрява се храненето на всички тъкани и органи, укрепва нервната система и се подобрява работата й. Повишените енергийни потребности държат кръвната захар в норма и горят мазнини. Инсулиновата чувствителност се подобрява, мастите в кръвта намаляват, нормализира се кръвното налягане. Високият енергиен разход държи теглото в норма.

И това се случва, независимо от възрастта ви. Зависи само от разумното и постоянно физическа усилие, което полагате – поне 3-4 пъти седмично по 30-40 минути.

Защо е необходимо постоянна физическа активност

През хилядолетията човешкият организъм е изработил механизми за оцеляване, които нямат нищо общо с нашата съвременна логика.

Той работи на принципа на максималната икономичност и никога не използва пълния си капацитет, ако не е принуден. Затова колкото по-малко усилия трябва да полага, толкова по-малка част от възможностите си използва и трупа резерви за лоши дни. Това означава бавен метаболизъм, увеличаване на подкожните тлъстини, повърхностно дишане, минимален обем изтласквана кръв – с няколко дума – ленивост на всички жизнени системи. И нищо добро за здравето ви.

Ако това ви се струва самоубийствено – така е. Но спомнете си – такова състояние допреди по-малко от век е било по-скоро изключение. Било е характерно за болни и ранени, или при сериозен недостиг на храна.

Затова липсата на движение вашето тяло приема като сигнал, че нещо не е наред. И започва да пести максимално ресурсите си.

Физическата активност е начин да му покажете, че всичко е наред.

Как да започнете

Ако сте здрави и никога не ви се е налагало да се движите много, започнете с нещо дребно – примерно ходене пеш с променливо темпо. Лесно е, не струва пари, контролирате натоварването сами. Забързайте се до задъхване, намалете ход до успокояване на дишането. Правете го по възможност всеки ден по 30 минути. След няколко седмици ще усетите промяната.

Ако вече имате болестни отклонения и проблеми от сърдечносъдов характер, консултирайте се с лекаря си. Започнете веднага, за да не ви се налага по-късно да правите лечебна и оздравителна гимнастика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *