Затлъстяването

 

Затлъстяването е сред водещите рискови фактори за множество заболявания, особено такива, свързани със сърдечносъдовата система. В същото време често се оказва симптом на нарушения метаболизъм или хормоналния дисбаланс. Така се затваря един порочен кръг, в който затлъстяването ви изправя пред риска за сериозни отклонения в здравето, а болестите поддържат свръхтеглото и пречат на отслабването.

Коя е причината за затлъстяването

Най-простичкият отговор, който може да бъде даден, е злоупотребата с храна. Завишеният калориен прием води до складирането на излишната енергия в мастните депа за резерв. Вариантите могат да са различни. Някои ядат за удоволствие, други за разнообразяване, а трети – поради компенсаторни механизми на емоционални липси.

Напълнява се и поради нездравословна  храна. Дори когато доволно консумирате любимите си мазни, пикантни или сладки ястия, това не значи, че е доволен и организмът ви. Той получава мазнини и въглехидрати в изобилие, трупа тлъстинки, но е твърде вероятно да му не достигат минерали, витамини и активни био вещества, без които добрият метаболизъм е невъзможен.

Освен прекаляването с храна, много съществена причина за затлъстяването е обездвижването. Дори когато намалите калориите, но изразходвате още по-малко от приеманите, резултатът е килограми в повече. Часовете наред, прекарани в колата, пред компютъра, пред телевизора или на дивана, се отразяват пряко на обиколките ви.

Разбира се, теглото се повишава и при болестни разстройства на обмяната, и при наследствена обремененост. При жените много критичен момент е менопаузата. С напредването на възрастта обичайната физическа активност намалява, забавя се метаболизмът и предпоставките за свръхкилограми се увеличават.

За кои заболявания е рисков фактор затлъстяването

Трудно е да се определи кои точно от многото обществено значими болести най-тясно се свързват с килограмите добавени тлъстини. Първото място е много оспорвано – достатъчно е да се споменат хипертонията, атеросклерозата, диабетът тип 2. Ако не се положат усилия да се държат под контрол, те водят до бърза тотална разруха на организма.

Сърдечно-съдовите заболявания са много по-чести при хората със затлъстяване. Свръхтеглото натоварва изключително опорно-двигателната система и води до бързо износване на ставните хрущяли. Увеличават  се дихателните увреждания. Смята се, че е голяма вероятността затлъстяването да отключва онкологични заболявания. Със сигурност то причинява сериозни проблеми с общуването, влошава самочувствието и води до депресивни състояния.

Можете ли да се справите със затлъстяването

При намаляването на теглото има няколко закономерности, с които е добре да се съобразявате.

  • Колкото по-малко са килограмите над нормалното ви тегло, толкова по-лесно е да ги свалите и да задържите резултата.
  • Колкото по-драстични са диетите, толкова по-бързо се връщат свалените килограми.
  • От една възраст нататък – обикновено след 50те – килограмите се свалят много трудно.

Накратко – за да се справите със затлъстяването, не е достатъчно да предприемете временни мерки. Необходимо е да промените начина си на живот и поведението си.

Преразгледайте храненето си. Изхвърлете от менюто висококалорични храни с много мазнини и захар и ниска хранителна стойност. Ако вече имате диагностицирани заболявания, консултирайте се с лекаря си за специфичната диета, която трябва да спазвате.

Осигурете си по-висока физическа активност. Всеки може да го стори – дали ще е в зала или с разходки в парка, игра с децата или внуците, домакинстване или грижа за градината – важно е поне половин час дневно да изпитвате по-високи физически натоварвания от обичайното. Необходимо е те също да са консултирани с лекар – особено ако никога до сега не сте спотували, а възрастта ви вече е напреднала или болестите са налице.

Затлъстяването е неестетично, вредно и натоварващо. За да се справите с него на първо място ви е необходимо желание и решителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *