Започна информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“

 

В края на ноември започна масова информационна кампания за очното здраве и опазването на зрението „Зрението е всичко. Прегледай се!“. Тя поставя акцент върху социално значимите болести, водещи до увреждане на ретината. Според професор доктор Ива Петкова от Експертния съвет към здравното министерство тези заболявания са обусловени генетично, свързани са с други системни болести като диабета (диабетна ретинопатия) или са характерни за по-възрастните хора. Особено внимание планираната кампания отделя на възрастовата влажна макулна дегенерация и диабетния макулен едем.

Какво представлява влажната дегенерация на макулата

В развитите страни болестта е главен виновник за ослепяване на пациентите, прехвърлили петдесетте. От нея в световен мащаб са поразени повече от 30 милиона човека. Болните не разпознават лица, трудно им е да четат, да шофират и да извършват различни дейности по обслужването си.

Чрез макулата се осъществява централното зрение. Нейната дегенерация може да е суха или влажна, като влажната е по-тежката форма на заболяването и се проявява при 10 – 15% от пациентите. При влажната дегенерация се появяват нетипични кръвоносни съдове. Те отделят кръв и течности и това води до формиране на мехурчета (джобове) под самата макула. Възприеманите образи и линии се изкривяват и стават трудни за разпознаване. В напреднал стадии настъпва слепота.

Добрата новина е, че съществуват вече резултатни терапии за лечение на ВДМ (влажна макулна дегенерация). Според доцент доктор Марин Атанасов , председател на Българското дружество по офталмология, използвани навреме, тези терапии успяват да запазят зрението.

Диабетен макулен едем

Повече от една десета от диагностицираните с диабет се разболяват от диабетен макулен едем. От колкото по-дълго сте болни от диабет, толкова по-вероятно е да развиете и това заболяване. То носи голям риск за постоянна слепота. Ако обаче бъде открито и лекувано навреме, развитието му не само може да бъде забавено, но и спряно. Има голям шанс дори здравето на очите да бъде подобрено. Проблемът е, че около половината от болните от диабет не правят профилактични офталмологични прегледи и болестта се открива твърде късно.

Рискови фактори за диабетния макулен едем, освен продължителния диабет, са хипертонията, дислипидемията, хипергликемията и др.

НЗОК реимбурсира 75% от стойността на терапиите

Терапиите за двете очни заболявания – влажната дегенерация на макулата и диабетния макулен едем – са достъпни и у нас. Въпросът е, че лечението е много скъпо – 360 лв. към момента струва една инжекция, а Националната здравно-осигурителна каса реимбурсира само 75% от стойността. Останалите 25% ги плаща пациентът.

При диабетния макулен едем терапията включва по една инжекция през началните пет месеца. При влажната макулна дегенерация – на три месеца.

На форума във връзка със старта на кампанията „Зрението е всичко. Прегледай се!“ се събраха пациенти, лекари и служители от различни институции. В първите дни на новата година ще бъдат съобщени болниците, в които ще се правят безплатни прегледи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *