Започнаха Коледните пости

 

На 15ти ноември започнаха Коледните пости, наричани още Рождественски. Те продължават до Коледа – 25ти декември, когато празнуваме Рождество Христово – общо 40 дни. Често отказът от месото и млечните продукти в този период се разглежда като начин за разтоварване и отслабване.

Коледните пости са време за телесно и духовно пречистване и покаяние

В тези дни, редом с поста, вярващите се вглеждат в себе си, отдават се на молитва и покаяние, премислят и осъзнават греховете си, пречистват тялото си, но и душата си. Подготвят се да посрещнат най-големия християнски празник Рождество Христово, денят, в който се родил Исус Христос – Божият син, слязъл на земята, за да изкупи човешките грехове.

Преди да започнат постите е добре да говорите с лекаря си – особено когато сте бременна или страдате от някакво хронично заболяване. Не се изисква да постят децата и по-възрастните. Ако искате в края на Рождественските пости да се изповядате и да получите Свето причастие, е необходимо да се посъветвате и със свещеника, който ще ви изповяда. Уточнете с него до каква степен сте готови да постите.

Какво можете и не можете да консумирате по време на Рождественския пост

Първите седем дни след започването на постите и в дните от 20 до 24 декември е така нареченият строг пост. През тези периоди е разрешена само растителна храна, овкусена с растителна мазнина – олио, зехтин. На 21 ноември и 6 декември, когато празнуваме Въведение Богородично и Никулден трябва да хапнете риба. През останалото време (без средите и петъците) към растителната храна можете да добавите миди, октоподи, охлюви и други безгръбначни животни, които също се смятат за постни.

Желаем ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *