Започват обучения на кадрите за Националната детска болница

 

Очаква се до края на 2023 година да бъде пусната поръчка за проектирането на Националната детска болница. Готов е подробният устройствен план за изграждането ѝ, а в месеците до края на 2023 ще бъде готово и заданието, на чиято база ще се проектира тя. Информацията идва от директора на Специализираната педиатрична болница „Професор Иван Митев“, доктор Благомир Здравков.

Как се очаква да бъде структурирана Националната детска болница

Доктор Здравков разказва, че на работното си посещение в Англия се е запознал с едни от най-добрите структури в детското здравеопазване. Те били доста сходни с визията, която имат специалистите у нас.

Предвижда се в бъдещата болница освен вече съществуващите в столицата клиники да има и напълно нови, още липсващи, но необходими за детското здравеопазване. В тях ще се оказва специфична помощ, особено на тежкоболните пациенти. С новите броят на клиниките ще достигне до около 25. Кои да са точно те решава специална комисия, като са отчетени и мненията на неправителствения сектор. Сред новите структури се планира създаването на:

  • профилирано спешно отделение;
  • клиника за палиативно лечение на деца;
  • научно-изследователски център по педиатрия;
  • трансплантационен център;
  • център за обучение на лекари;
  • симулационен център за медиците и др.

Националната детска болница ще е университетска база и ще събира всички звена, необходими за детското здравеопазване. В нея ще бъдат прехвърлени Онкохематологичният център за деца от ИСУЛ и детската секция от Националната кардиологична болница.

Кадрите за Националната детска болница

За осигуряване на всеобхватна и комплексна педиатрична помощ ще са необходими допълнителни специалисти, освен вече работещите в педиатричните звена. Затова започва обучение на всички категории медицински кадри за новата болница. Много лекари са пожелали да се включат. В подготовката ще бъдат привлечени още медицински сестри, здравни асистенти и детегледачи.

Задачата е да се осигурят достатъчно кадри до отварянето на Националната педиатрична болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *