Запазват хартиената рецепта

 

Лекарствата да могат да се изписват не само с електронна рецепта, но и с хартиена е новото предложение на здравното ведомство. Предложението се отнася за белите рецепти и е направено с проекта за промяна в Наредба 4. Ако то бъде прието, ще бъде отменен отказът от хартиени рецепти и изписването единствено на електронни.

Историята

За прехода от хартиени към е-рецепти се говори от миналата година, но той бе отлаган неколкократно. Последният срок бе първи ноември тази година (2022). След този ден трябваше да започне изцяло електронно издаване на рецепти с няколко предвидени изключения – отделни медикаменти, разрешени за изписване на хартия. Сред изключенията не бяха антибиотиците. Те трябваше да се изписват само на електронна рецепта, без друга възможност. Според новото предложение антибиотичните продукти също ще могат да се получават и срещу хартиена рецепта.

Защо се прави новото предложение

Обяснението от здравното министерство е, че са получени множество сигнали за

  • затруднения за лекарите, които не работят по договор с Националната здравноосигурителна каса и които трябва да направят допълнителни разходи за съответния медицински софтуер за електронно предписване на лекарства;
  • проблеми за лекарите, които работят в болнични здравни заведения и се налага да предписват на хоспитализираните си пациенти медикаменти на рецепта с бял цвят;
  • ограничаване на възможността за изписване на лекарствени препарати при домашни посещения.

Освен това в Европейския съюз единствено в Естония няма хартиени рецепти. Във всички други страни се използват и двата начина на предписване.

Мотивът за промените е, че така ще се гарантира по-добър достъп на нуждаещите се до лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *