Задържането на вода като симптом на сърдечни заболявания

 

Понякога се случва без видими причини краката ви да подпухнат така, че да не можете да се обуете, или пръстените ви да останат врязани в отеклите пръсти. Ако отоците не изчезнат, когато намалите солта и увеличите приема на вода, необходимо е да потърсите лекар.

Причини за появата на отоци
 • Нисък прием на вода или висок прием на сол
  Най-честата причина, поради която организмът задържа вода, е за да компенсира недостатъчния й прием от ваша страна. Той има нужда от точно определено съотношение на солевите разтвори и затова при намален приток на прясна вода намалява силно изхвърлянето й през бъбреците. Същото се случва и когато консумирате много сол.
 • Храни и напитки с диуретични свойства
  Кафе, бира, алкохол, газирани напитки, някои чайове провокират усиленото отделяне на вода от тялото. Затова колкото и странно да изглежда, приемайки тези течности, вие по-бързо се дехидратирате. Организмът забелязва бързото намаляване на водата и реагира със задържането й в тъканите.
 • Определени физиологични състояния
  Недохранване, преди месечен цикъл, при бременност.
 • Болести
  Задържането на вода и подпухването в следствие на това може да е симптом на бъбречно заболяване, болести на сърдечно-съдовата система, проблеми на еднокринната система (хормонален дисбаланс), чернодробни проблеми, недостиг на белтъци в кръвта и т. н.
 • Прием на медикаменти
  Отоците по крайниците могат да са странична реакция от приема на някой лекарства. Задължително е до уведомите лекаря си какви медикаменти приемате.
Отоци при сърдечни заболявания и влошено кръвообращение

Те най-често са симетрично по долните крайници, но могат да са и по корема и кръста. Кожата е белезникава и леко синее, опъната е и е лъскава, при допир – студена. Сутрин отоците са незабележими или поне силно намалели, с напредването на деня стават все по-ясно изразени и достигат максимума си вечер или при физически усилия. Обикновено са белег на високо кръвно налягане и/или сърдечна недостатъчност, влошено кръвообращение и застояване на кръвта във вените. С развитието на заболяването може да се стигне до събиране на течност и в телесните кухини – плевра, корем.

Сърдечната недостатъчност причинява увреждания на всички органи. Недостатъчното хранене на бъбреците нарушава отделителната им функция и това води до задържане на вода в тялото – пряката причина за отоците. Течност започва да се задържа в белия дроб и тогава се говори за белодробен оток. Последица е пониженият обем на дробовете и влошаване на дишането. Същото се случва и с черния дроб. Там натрупаната течност пречи на детоксикиращите му функции.

Оток на единия крайник се получава при проблемни вени. Кожата на крака червенее, може да има болка и повишаване на температурата му.

Забележите ли, че краката ви отичат, идете на лекар. Може да се окаже, че е резултат от преумора и е достатъчно да ги подържите на високо, за да се нормализира положението. Но може да е признак на доста по-опасни състояния.

Облекчаване на отоците

Има много билки, използвани традиционно за освобождаване на задържаната от организма вода. Има и много медикаменти. Въпросът е, че бързото изхвърляне на
водата може да стимулира допълнително задръжката й. С нея губите и много калий, а това по-скоро ще ви навреди.

Задължително е да приемате само диуретици, изписани ви от лекуващия лекар в точно препоръчаната ви дозировка. Всякакво самолечение в подобна ситуация може да е много опасно.

Това, което допълнително трябва да направите за себе си, е да намалите солта до минимум (между 2 и 5 г дневно), да пиете достатъчно вода, да откажете или да намалите осезаемо кафето, алкохола, газираното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *