Забавлението и почивката като профилактика

 

Да, вече знаете – за да запазите здравето си по-дълго, трябва да внимавате с храната, да сте физически активни, да не прекалявате с алкохол и цигари. Една популярна фраза твърди, че приятните неща са или забранени или вредни. Така ли е наистина?

За да сте честни, трябва да признаете, че на практика това зависи от самия човек. Ако приемате всичко като ограничение и наказание – да, животът губи вкус и цвят. Но когато става дума за осъзнат избор – тогава здравословното меню, придружено с малко питие и приятна компания е не само полезно, но и изключително приятно.

Достатъчно сън и почивка

Липсата на сън и почивка повишават стреса, затормозяват жизнените функции и възстановяването на организма, влошават здравето. И това е така съвсем не само при възрастните. С особена сила важи както за подрастващите, така и за активните млади хора, ангажирани с безброй задачи и отговорности.

Когато системно ползвате времето за сън като резерв за недовършени задачи, тялото ви си отмъщава с повишен апетит, липса на тонус и енергия, лесна уморяемост. Хроничното недоспиване ви изцежда, пречи на възстановяването ви и влошава качеството на съня. Така проблемите се задълбочават, започват да се обаждат болежки, повишава се кръвното налягане, мастите в кръвта, холестеролът.

Почивката и сънят са част от профилактиката на множество значими заболявания – от затлъстяването до диабета и сърдечносъдовите проблеми.

Уморявайте се

Звучи противоречиво на съвета за почивката, но само на пръв поглед. Физическата умора означава, че сте извели тялото си от зоната му на комфорт, принудили сте го да надхвърли минималния капацитет, с който е свикнало да работи. Ако системно си осигурявате физическа активност над обичайната, скоро ще дишате по-добре, ще се подобри работата на сърцето, мускулите ще закрепнат, ще се оптимизира метаболизмът, ще се придържат към нормата всичките ви жизнени показатели.

При това физическата умора може да е следствие от много приятни занимания – разходки, танци, игри с децата и внуците, туристически преходи, различни хоби дейности, пътувания.

Не оставяйте да потъва в леност и мозъкът ви. Особено ако типичното ви ежедневие не изисква напрегната умствена дейност. Четенето, ученето на нови неща, новите впечатления, дори мисленето и тренирането на паметта при решаване на судоку и кръстословици стимулират изграждането на нови нервни връзки и държат мозъка нащрек, а влошаването на паметта и вниманието – далече.

Смейте се и се забавлявайте

Всички си имаме грижи и парите понякога не достигат. Но ако мислите само за това и се поддадете на самосъжаление, стресът става все по-голям, угнетението и тревожността – все по-силни и лесно се отразяват на кръвното налягане, на нивата на лошия холестерол и работата на сърцето. Когато потънете в проблемите си, често се занемарявате. Започвате да изглеждате зле, а това сваля самочувствието и води до влошено общуване с околните и самоизолация.

Затова излезте навън. Контактувайте с хора, забавлявайте се с приятели. Ходете на кино, изложби, концерти. Ако наистина нямате такава възможност – изберете си добър филм по телевизията, но не гледайте всичко по цял ден! Слушайте музика, отделете време за сладки приказки с близки хора. Накратко – позволете си да се заредите емоционално, да забравите за притесненията и проблемите. Това ще ви помогне да ги видите под нов ъгъл – и кой знае – да ги решите по-бързо.

Проблемите много често не са в самите неща, а в начина по който ги оценявате. Ако във всяка ситуация намирате по нещо добро, скоро ще забележите, че наистина все по-често ви се случва добро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *