Живот с хипертония

Когато до лекарския кабинет са ви довели типичните за хипертонията оплаквания, диагнозата вероятно няма да ви изненада. Но ако въпреки високото кръвно налягане досега не сте преживявали никакъв дискомфорт, изпитвате объркване и недоверие към новината – та нали се усещате напълно здрави. В който и от двата случая да се разпознавате, от този момент нататък ще трябва да живеете, съобразявайки се с капризите на кръвното си налягане.

Кое е основното, което трябва да запомните

Хипертонията е едно от най-често срещаните заболявания на сърдечно-съдовата система, водещо до сериозни усложнения. Но може да бъде контролирана, което ще й попречи да нанася поражения и да влошава качеството ви на живот. Разбира се, това не може да се случи без ваше участие.

Задължително е постоянно и редовно да приемате изписаните ви от лекаря медикаменти. Понякога още първото лекарство ви пасва добре. Друг път се налага да бъде сменено или да се промени дозировката. Известно време след началото на приема се очаква кръвното ви налягане да се нормализира.

Най-голямата грешка, която можете да направите, е да спрете приема на лекарствата, когато измерванията показват нормални стойности на артериалното налягане. Да, то е нормализирано. Но се е случило благодарение на редовния прием на изписания ви медикамент. И със спирането му рискувате остра криза, която носи със себе си много опасности.

Защо да се лекувате, когато нямате никакви оплаквания

Ако досега сте живели спокойно и без притеснения, новината, че ще трябва да пиете лекарства цял живот със сигурност ще ви притесни и ще ви изпълни с колебания. Защо иска да ви лекува докторът, когато нищо не ви боли?

Защото постоянното високо кръвно налягане уврежда кръвопреносните съдове, затруднява кръвообращението и влошава оросяването на тъканите и органите. Това значи по-лошо хранене и по-малко кислород до клетките. Така се стига до увреждания в мозъка и бъбреците, исхемична болест и сърдечна недостатъчност. Продължителното лошо кръвоснабдяване на ретината я уврежда непоправимо и е потенциална заплаха за ослепяване.

Това се случва бавно и продължително и почти не разбирате откъде ви идва. Но са възможни и остри кризи, при които артериалното налягане прехвърля 200 и създава реална опасност от инсулт или миокарден инфаркт.

За да не се стигне до там, трябва да се лекувате, въпреки че не се чувствате болни.

Можете ли да направите още нещо за себе си

Определено! Можете да отстраните всички рискови фактори, които зависят от вас и които ще продължат да усложняват състоянието ви, защото те провокират не само хипертонията.

На практика не можете да промените само наследствеността си. Но ако премахнете или обезсилите другите условия, провокиращи заболяването, чувствително ще намалите вероятността от настъпването му и/или ще го отложите във времето.

Става дума за

  • отказ от цигари,
  • силно намаляване на готварската сол – до около 5 г дневно,
  • балансирано хранене,
  • съответна на възможностите ви физическа активност,
  • регулиране на наднорменото тегло,
  • поддържане на холестерола и триглицеридите в норма и т. н.

Това са стъпки, които не само ще помогнат да държите хипертонията под контрол, но ще подобрят цялостното ви здравословно състояние и самочувствие.

Ако вече сте разбрали, че ви предстои да живеете с хипертония, просто я дръжте под око. А ако сте прехвърлили тридесетте, започнете да проверявате кръвното си – поне няколко пъти в годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *