Енергийните напитки са вредни за подраставащите

 

Енергийните напитки се продават свободно и се промотират като безалкохолни, подходящи за масовия потребител – дори за деца. Обещават засилване на физическите и умствените способности. В същото време представляват съчетание от вещества със силно възбуждащо действие. Най-често в тях се включват кофеин, извлеци от гинко билоба, гуарана, женшен, акация, мате и др. Добавят се таурин, карнитин, инозитол, глюкоронолактон, витамини от В комплекс и т. н.

Енергийните напитки нанасят поражения върху организма

Не е съвсем ясно как точно си взаимодействат активните състави и какво влияние оказват върху отделните органи и системи. Като краен резултат по-скоро се получава нежелано и опасно натоварване на организма – особено при подрастващи и деца. След консумацията им се наблюдава тревожност и нервност; сърцебиене и нарушено дишане; влошаване на съня. Случва се да ерозира стомашно-чревната лигавица; стига се до остра дехидратация поради влошаване на водно-солевия баланс на тялото.

В САЩ родители съдят FDA за смърт на деца след консумацията им

Въпросът беше повдигнат преди дни от председателя на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград Теменужка Любенова. Според Радио Фокус, тя е изразила загриженост за опасностите, които крият енергийните напитки за децата. Посочила е също, че в САЩ седем семейства съдят Агенцията за контрол върху храните и лекарствата (FDA), защото според тях децата им са починали поради нарушен сърдечен ритъм след консумация на енергийни напитки. Продуктите били обявени от FDA като подходящи за продажба на непълнолетни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *