Емоции и хранене

 

Хората винаги са имали специално отношение към храната. Едни хапват по малко от избрани ястия. Други са лакомници по природа. Има и такива, които подчиняват яденето на емоциите си.

Какво представлява емоционалното хранене

Храната носи приятни емоции. Кара ни да се чувстваме добре. Насища ни и ни дава енергия. Точно това нейно свойство се свързва с така нареченото емоционално хранене. Ще рече – ядете не защото сте гладни, а защото това е най-бързият, лесен и достъпен начин да задоволите за момента емоционалната си неудовлетвореност, да свалите нервното напрежение, да прогоните апатията и отегчението.

Защо храната се свързва с емоциите

Специалистите говорят за така наречената орална потребност . Тя се активира от стрес, напрежение, страх и гняв, самота, обида и самосъжаление и още ред ситуации, предизвикващи неудовлетвореност, несигурност и т. н. Задоволява се както с хранене, така и с пиене и/или пушене.

Храната е най-лесно достъпният и сигурен начин за осигуряване на удоволствие. При това се смята за напълно безвредна – за разлика от алкохола и цигарите. Бързите положителни емоции компенсират, макар и за кратко, преживяваните негативни чувства. Човек несъзнателно започва да търси тази лесна компенсация и така привиква да използва храната като отдушник на стреса и напрежението или като заместител на определени емоционални липси.

Как да различите глада по емоционални причини от физическия глад

Всички познаваме огладняването. То се случва постепенно, засища се бързо с всякаква храна.

Желанието за храна по емоционални причини ви връхлита внезапно. Удовлетворяването му не търпи отлагане, трябва да хапнете веднага и то точно определена храна – шоколад, сладолед, торта, пица, месо или чипс. Всъщност хапването твърде често преминава в тъпчене. След него удоволствието продължава кратко и обичайно го замества чувство на вина.

Колкото по-често се поддавате на желанието за емоционално хранене, толкова по-вероятно е да натрупате излишни килограми. Нараства вероятността за здравословни проблеми и съответно – увеличават се причините да се чувствате зле и да имате нужда от мимолетното удоволствие на емоционалното хранене. Така кръгът се затваря и измъкването от него е възможно, но трудно.

Какво да правите, ако често се храните емоционално

Като начало, бъдете внимателни и се научете да разпознавате огладняването от емоционалния глад. Опитайте се да си доставите удоволствие по друг начин. Идете на разходка; правете нещата, които харесвате; срещнете се с приятели.

Ендорфини можете да си осигурите и чрез физическа активност, а напрежението можете да свалите с дихателни техники.

Следващия път, щом отново ви подгони неумолим емоционален глад, опитайте се да си дадете сметка как точно се чувствате, да определите действителния проблем, който ви мъчи. Когато го назовете, имате много по-голям шанс да се справите с него – сами или със специализирана помощ. С отшумяването на емоционалните неблагополучия си отива и емоционалното хранене. А с него – калориите в повече и килограмите в повече.

Ако се обичате, ако се харесвате и приемате, ако си прощавате и прощавате на другите, за да не таите обида, разочарование и омраза, определено ще живеете по-добре. И няма да ви се налага да похапвате, когато нямате никаква реална нужда от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *