ЕМА одобри 9 нови терапии

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри 9 нови формули за лечение на тежки заболявания. Информацията дойде след приключване на юнското заседание на Комитета по лекарствата в хуманната медицина (СНМР) – орган на ЕМА.

Нова ваксина срещу КОВИД-19

Най-новата ваксина срещу коронавируса е създадена от Valneva и е шестата, разрешена за употреба в Европейския съюз като първична за хора между 18 и 50 години.

Осем модерни терапии получиха зелена светлина

Лекарства сираци
Това са терапии, разработвани за много редки заболявания. Сред новите одобрени формули такива са:

  • Pepaxti – лекарство за лечение на множествен миелом – рядко срещан рак на костния мозък. Активното вещество е melphalan flufenamide .
  • Roctavian е с активно вещество valoctocogene roxaparvovec. Това е първата генна терапия, предназначена за лекуване на тежка хемофилия А, и по препоръка на СНМР тя получава условно разрешение за употреба като лекарство, което има особен потенциал да отговори на неудовлетворените медицински нужди на пациентите.
  • Scemblix (asciminib) – е за лечение на възрастни с хронична миелоидна левкемия с положителна Филаделфийска хромозома в хронична фаза (Ph+CML-CP), които преди това са лекувани с два или повече инхибитори на тирозин киназа.
  • Vyvgart (efgartigimod alfa) е терапия срещу генерализирана миастения гравис, положителна срещу анти-ацетилхолин рецептор (AchR). Тя е рядко заболяване – хронично автоимунно невромускулно състояние, което предизвиква мускулна слабост в отделни части на тялото.

Биоподобни лекарства
На заседанието си СНМР даде положително становище и за две биоподобни лекарства:

  • Vegzelma (bevacizumab) е медикамент, насочен към лечение на различни видове рак като карцином на дебелото черво, на ректума, рак на гърдата, недребноклетъчен рак на белия дроб, бъбречно-клетъчен рак и др.
  • Ranivisio (ranibizumab) получи зелена светлина за лечение на възрастни с неоваскуларна (влажна), свързана с възрастта дегенерация на макулата, зрително увреждане поради оток на макулата и пролиферативна диабетна ретинопатия.

Други терапии

  • Rayvow (lasmiditan) е създаден за лекуване на мигрена при възрастни, която засяга приблизително 15% от населението на Европейския съюз.
  • Sunlenca (lenacapavir) се включва в лечението на инфекция с човешки имунодефицитен вирус тип 1 (HIV-1) при възрастни с мултирезистентна HIV-1 инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *