ЕМА насърчава създаването на нови формули срещу инфекциите

 

Европейската агенция по лекарствата започва разговори с производители от фармацевтичния бранш за разработването на формули, лекуващи гъбични и бактериални инфекции. Целта е създаването на продукти, ефективни при проявена резистентност на болестотворните микроорганизми. Можете да се включите в обсъжданията чрез платформата на ITF (Работната група за иновации).

Работната група за иновации (ITF) е създадена, за да осъществява контактите между авторите на модерни разработки, свързани със здравеопазването, и регулаторните органи още на много ранен етап на научните изследванията. Сега ЕМА кани всички, които имат отношение към разработката на нови лекарства за лечение и профилактика на опасните инфекции, да се включат в започващия разговор за необходимостта от формули, неформиращи резистентност у микроорганизмите и преодоляващи вече съществуващата.

Устойчивостта на патогените към медикаментите е сериозна заплаха

Резистентността на болестотворните организми към медикаментите, предназначени за лечението на различните инфекции, се превръща във все по-сериозна заплаха за човечеството. По данни на СЗО (Световната здравна организация) 700 000 човека годишно умират от инфекции поради висока устойчивост на причинителите им към антибиотиците. Очаква се резистентните щамове да нарастват лавинообразно и според най-черните прогнози до 2050 година броят на умиращите от инфекциозни заболявания може да достигне 50 милиона. Затова е необходимо специално внимание към повишаване на ефективността на лекарствата и намиране на методи за ограничаване на резистентността на микроорганизмите към тях.

Насърчаване на създаването на иновативни формули

Такава е целта на новата инициатива на ЕМА. Създаването на медикаменти, които да контролират вече резистентните бактериални и гъбични щамове, се смята за приоритет на европейските регулатори. Чрез ITF те се опитват да предоставят необходимата информация, научни насоки и препоръки, да облекчат и стимулират търсенията на изследователските екипи на производителите. Съдействието е безплатно. Стремежът е новите формули за лечение и контролиране на бактериалните и гъбични инфекции, които водят до смърт и инвалидизиране, да бъдат обсъждани в Работната група за иновации (ITF).

Как да се присъедините към платформата за ранен диалог на ITF

Ако вие разработвате лекарства, то заявете желанието си за среща с ITF, като попълните формуляра и го изпратите на itfsecretariat@ema.europa.eu. Така ще можете да обсъдите вашите търсения и развойна дейност, насочени към ефективни лекарства за овладяване на гъбичните и бактериални инфекции.

Инициативата е в синхрон с резолюцията на Европейския парламент от септември миналата година, посветена на „Единния европейски план за действие в областта на здравето срещу антимикробната резистентност.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *