ЕМА даде зелена светлина на пет нови фармацевтични формули

 

На последното си заседание, проведено декември месец 2019 година, CHMP (Комитет за лекарства в хуманната медицина) даде одобрение за пет нови лекарствени формули и препоръча от името на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) удължаване на срока за терапевтичната индикация на осем вече използвани лекарства. От одобрените медикаменти два са генерични и един е биоподобен продукт.

Кои са новоразрешените лекарства

Beovu (brolucizumab) е предназначено за терапия при мокра (неоваскуларна) макулна дегенерация, характерна за по-възрастни хора. Специфичното при нея е увреждането на макулата, разкривяване на възприеманите образи и драстично влошаване на зрението.

Recarbrio (с активни съставки imipenem, cilastatin, relebactam) е създадено, за да лекува инфекциозни заболявания, предизвикани от аеробни грам-отрицателни патогени. От тях обикновено страдат пациенти в напреднала възраст, при които няма много варианти за резултатни терапии.

Amsparity с активно вещество аdalimumab е модерна биоподобна терапия, гарантираща овладяване на някои заболявания от възпалителен и автоимунен характер.

Azacitidine Accord (azacitidine) е първото одобрено от CHMP генерично лекарство. То е насочено към лечение на заболявания, свързани с проблемно кръвотворене, при което са налице голямо количество анормални кръвни клетки. Подходящо е също за терапия на остра миелоидна левкемия, хронична миеломоноцитна левкемия, миелодиспластични синдроми.

Dexmedetomidine Accord (dexmedetomidine) е другото генерично лекарство, получило разрешение за употреба. То е предназначение за седация – леко до умерено успокояване на възрастни пациенти в интензивните отделения.

На заседанието беше препоръчано удължаване на терапевтичната индикация за осем формули – Akynzeo, Cyramza, Darzalex, Dificlir, Erleada, Sirturo, Stelara и Vyndaqel.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *