Електронната извинителна бележка замества хартиената от октомври

 

Хартиената медицинска бележка за отсъствията на учениците от първи до дванайсти клас отива в историята. От 1 октомври тази година валидни ще са единствено електронните. Новината поднесоха на 12 септември министрите на здравеопазването – професор Христо Хинков, на електронното управление – Александър Йоловски, и на образованието – Галин Цоков. Те разясниха как ще се издават бележките и как ще се предвижват до съответния електронен дневник.

Създаване и движение на е-бележката

Тя ще бъде издавана като естествен финал на медицинския преглед при личния лекар или друг специалист от извънболничната и болнична помощ. Информацията ще достига до електронния дневник на училището, от което е пациентът, изцяло по автоматичен път – посочи Александър Йоловски, министър на електронното управление.

Смята се, че в процеса на издаване и придвижване на е-бележката личните данни на учениците ще са напълно защитени

Ползи от въвеждането на електронната извинителна бележка
  • Осигуряване на точна статистика за отсъствието на учениците от училище и медицинските причини за това;
  • даване на възможност за проследяване и анализиране на заболяванията и епидемиите по училища и райони;
  • рязко ограничаване на фалшивите медицински бележки – след описване на извършения медицински преглед в системата всеки оригинален документ ще получава автоматично генериран Национален референтен номер;
  • съкращаване на ангажираността на класните ръководители с около 2-3 часа месечно и др.

Министърът на образованието Галин Цоков очаква е-бележката да се отрази благотворно на задържането на учениците в училище. Само за предишната учебна година повече от 270 хиляди ученици са отсъствали по уважителни причини, което води до около 50 броя отсъствия средно на човек. А точно многото отсъствия са един от рисковите фактори за отпадане от училище на все повече деца.

Предстоят още промени в Националната здравно-информационна система

Електронната извинителна бележка е част от осъществяването на третата фаза на Националната здравно-информационна система, като тя ще замести напълно хартиената. Допълнителната ѝ функционалност е дело на екип от „Информационно обслужване“.

Като продължение на процеса се очаква дигитализацията на останалите медицински документи и удостоверения, съобщиха от здравното ведомство. Сред тях са Медицинско за работа, Медицинско свидетелство за встъпване в брак, Удостоверение за здравословното състояние на водача/кандидат за придобиване на правоспособност за управление на МПС и др.

Според премиера академик Денков предстои още една много важна промяна в дигиталния контрол на здравната система. Скоро пациентите ще започнат да получават електронни съобщения за всяка услуга в медицинските заведения, регистрирана на тяхно име, което се очаква да спре злоупотребите и източването на ресурс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *