Държавни помощи за детегледачка при дистанционно обучение

 

Ако малките ученици се обучават дистанционно, ще се наложи някой да остане вкъщи да ги гледа.

Обсъждат се възможностите за подкрепа на семействата с деца в училищна възраст, ако отново се стигне до затваряне на училищата като мярка срещу разпространението на КОВИД-19. Един от вариантите е получаване на ваучер за наемане на детегледачка. Той е част от действащата програма „Родители и заетост“. С ваучера ще се плаща на избран лично от родителите човек за помощ при грижите за децата, които не ходят на училище. За да се посрещнат обаче нарасналите нужди от такава помощ при въвеждане на дистанционно обучение, ще се наложи разширяване на мярката и осигуряване на по-голям бюджет за нея, поясняват от социалното министерство.

Месечни помощи за малките ученици

От асоциация „Родители“ настояват за решение, как ще помогне държавата на семействата, ако от самото начало на учебната година се окаже, че присъствено обучение няма да има и децата ще си останат вкъщи или пък се наложи карантина на определени класове.

На среща с членове на асоциацията миналата седмица министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е споделила, че родителите на деца в училищна възраст, които нямат право на повече отпуск и не могат да си осигурят болнични, ще трябва да получат държавна помощ.

За някои от обсъжданите варианти, според министър Сачева, ще са необходими и законодателни промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *