До 7 април да започне имунизирането на медиците срещу КОВИД в целия свят

 

До 7 април 2021 ваксинацията на медицинските специалисти срещу КОВИД  да започне  във всички страни – призовава Световната здравна организация в подетата кампания „Равенство за ваксините“. На този ден светът празнува Световния ден на здравето.

COVAX – организация за ваксинирането в бедните страни

До този ден ваксинирането да е започнало и за всички възрастни хора на планетата, апелират от СЗО. Идеята е към датата, когато се отбелязва Световният ден на здравето, да има ваксини във всички страни. За да стане това възможно, СЗО създаде COVAX – организация, която ще подкрепя ваксинирането в около 190 страни и ще осигурява достъпа до ваксини и в най-бедните от тях. Всеки, който има възможност и желае, може да подпомогне работата на новата организация.

Апел на СЗО към правителствата и производителите на ваксини

Световната здравна организация призовава световните лидери да застанат зад целите на КОВАКС и да заделят по-големи партиди ваксини за по-бедните държави. Към корпорациите-производители пък се отправя апел да споделят своето ноу-хау, за да може да се увеличат чувствително произвежданите количества. На здравните министерства се вменява задължението да приведат в готовност здравните системи на страните, за да бъде гарантирано ваксинирането на медицинските специалисти. Очаква се правителствата да се превърнат в гаранти за справедливо разпределение на дозите и те да достигнат до тези на първа линия в борбата с КОВИД и до най-уязвимите слоеве от населението.

Европа и САЩ да заделят повече ваксини за бедните страни

Сред вече присъединилите се около 7 000 организации и личности към инициативата на СЗО за равенство при ваксинирането са UNICEF, ФИФА, Международният олимпийски комитет и др. Преди няколко дни Емануел Макрон, президент на Франция, призова европейските правителства и Съединените щати да заделят 4-5% от осигурените ваксини за бедните развиващи се страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *