Достатъчни ли са безплатните ваксини за пенсионерите

 

От тази есен у нас се въвеждат безплатни противогрипни ваксини за пенсионерите. В средата на месеца лични лекари изразиха притесненията си, че ваксините не достигат и че няма указания как да се подбират пациентите за безплатна имунизация.

У нас традиционно липсва интерес към противогрипните ваксини

Според статистиката само около 2-3% от населението на страната си прави имунизация против сезонните грипни вируси. При това при не много високата цена, ниският интерес едва ли се дължи на финансова невъзможност ваксините да бъдат закупувани.

Има готовност за допълнителни доставки на ваксини

Според доцент Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, осигурените безплатни ваксини за пенсионерите покриват 3-4 пъти имунизиралите се досега в целевата възрастова група. Това означава, че количествата би трябвало да стигнат за всички желаещи. Ако те все пак не стигнат, според доцент Кунчев е създадена готовност да се направят допълнителни доставки.

Главният здравен инспектор посочи още, че това е по-разумният подход при доставките на ваксините, отколкото да се осигурят големи количества и впоследствие да бъдат бракувани. Той даде за пример съседна Македония, където около три четвърти от доставените дози останали неоползотворени и ги изхвърлили.

Безплатните противогрипни ваксинации за пенсионери се правят при личния лекар и ако вие имате интерес към тях, попитайте Джи Пи-то си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *