Дигиталният асистент за възрастни и болни вече е реалност

 

Дигитален асистент за 160 възрастни, трудноподвижни и хора с увреждания осигуряват от Община „Марица“ по проект „Грижа в дома“. Общината е първата у нас, която ще използва високотехнологичния иновативен подход при осигуряването на здравно-социални услуги.

Какво представлява умният дигитален асистент

Това е смарт гривна, която измерва на всеки четвърти час по предварително зададена програма:

  • температурата;
  • кръвното налягане;
  • пулса.

Следи и някои други жизнени показатели, както и точното местоположение в реално време на човека, който я носи.

Услугата ще е активна денонощно

При отклонения извън оптималните граници, регистрираните показатели ще се предават в специализиран кол център, който ще работи 24 часа 7 дни в седмицата. Задачата на неговите служители е при инцидент да се свързват веднага с близките на човека в нужда, със социалния му асистент или с подготвения специално за изпълнение на този проект екип в общината.

Важен детайл е, че информацията от проследяването на здравното състояние на участниците ще се съхранява минимум година и ще е на разположение на медицинските специалисти, включени в проекта „Грижа в дома“. За изпълнението му работят още 130 социални асистенти и са предвидени 1000 прегледа от медицински специалисти, рехабилитатори, психолози.

Подробности за проекта и възможностите на дигиталния асистент Wellky бяха представени на 21 юни от 10,30 часа в сградата на община „Марица“ от нейния кмет Димитър Иванов, Соня Кунева, директор на „Дирекция програми и проекти“, и Станислав Радославов, основател на услугата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *