Детска поликлиника и нови места в детски градини и ясли през 2021

 

Първата детска поликлиника у нас ще стане факт през тази година в район „Възраждане“, София. Тя ще бъде в реновирана сграда и за създаването ѝ са отделени 1 милион лева от общинския бюджет. Информацията дойде от кмета Йорданка Фъндъкова, когато тя представи бюджета за 2021 година на столицата. Предвидени са 10,4 милиона за осигуряване на нови социални услуги, съсредоточени в 2 центъра. От тях ще има и за ремонти в сферата.

Приоритети на столичния общински бюджет за 2021 година

В бюджета на столична община за 2021 година като приоритетни цели са посочени:

  • инфраструктурните обекти – тук са заделени почти 200 милиона за ремонт на пътища и отделно 50 милиона за кварталните ремонти. Предвидени са пари и за осъществяване на водопроводни връзки и други проекти;
  • нови места в детски ясли и детски градини – планирани са 45 обекта, за които са осигурени 65,7 милиона лева. Според кмета, очаква се това да осигури 185 групи, разпределени в 23 района на столицата. 6 милиона лева ще се вложат в ремонти на училищата, в сметките е заложено и строителството на нови училища – по едно в Студентски район и в Манастирски ливади;
  • подобряване чистотата на въздуха – за това също са планирани 200 милиона лева. 172 милиона от тях ще се вложат в смяната на печките на твърдо гориво с отопление на газ и с климатици. Ще се наблегне и на миенето на улиците.

Повече от 4,5 милиона лева са заделени за инвестиции в дигитализация, която ще започне със система за записване на първокласниците.

Общинският бюджет на София възлиза общо на 1,88 милиарда лева

За текущи дейности са определени 1.375 милиарда, в това число и делегираните от държавата. Предвидени са, според Фъндъкова, повече средства за здравеопазването, за по-високи заплати за социалните работници и за учителите.

В предвидените за капиталови разходи 509 милиона са включени и 296 милиона, осигурени по европейски програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *