Грипът настъпва

 

Болните от грип нарастват и се очаква те да се увеличат чувствително до около 10-ти януари – седмица след активното общуване по празниците и пътуванията. Това е мнението на директора на Националния център по заразни и паразитни болести, професор Ива Христова. Тя смята, че активиращ фактор ще е и предстоящото застудяване.

Увеличават се простудните и вирусните заболявания

Активирането на вируси, водещи до респираторни заболявания, се наблюдава още от първите дни на декември. Сред тях са и грипните, които през годините на пандемията от КОВИД-19 сякаш ни бяха оставили на мира.

Увеличение има и на инфекциите с риновируси. Те обикновено разболяват по-малките деца. Протичат с кашлица и кихане, често и с повишена температура. Професор Христова коментира още нарастването на заболеваемостта от респираторно-синцитиални вируси при деца с бронхиолити и бронхити. При децата заболяването протича тежко. Понякога се заразяват и възрастни, но те боледуват доста по-леко.

Случаи на грип тази година са забелязани по-рано от други години, но това не налага извода, че и епидемията ще се развихри по-рано от обикновено. Разбира се, болните са осезаемо повече от предишната зима, минала под знака на КОВИД-19. Резултатите от изследванията показват, че в началото се е появил грип (А)H3N2, но постепенно настъпва (А)H1N1, който се проявява като пандемичен. През последните дни на старата и първите на новата година доказаните проби от двата грипа почти се изравняват по брой.

Какво се случи в спешните отделения по празниците

По коледните празници през „Царица Йоана – ИСУЛ“, София, са минали около 1200 човека и 700 на връх Нова година. Според заместник-директора по лечебната част, доктор Петър Герзилов, болшинството са били с респираторни заболявания. Трябва обаче да се каже, че в „Царица Йоана – ИСУЛ“ са били единствените дежурни спешни кабинети по офталмология и УНГ не само за цяла софийска област, но и за значителна част от западните части на страната. Според направените сметки едва 3% от посетилите кабинетите наистина са се нуждаели от спешна помощ. Това навежда на извода, че масово не се прави разлика между необходимостта от спешна и необходимостта от неотложна помощ.

В УМБАЛ „Света Анна“ по празниците е имало малко пациенти с респираторни заболявания. През Университетска болница, Бургас, са минали 360 спешни случая, а над 300 човека са посетили Спешното на Университетската болница в Пловдив.

Почти една трета от потърсилите помощ са настанени за лечение. Преобладаващи са инсултите, сърдечните оплаквания и тежките хипертонични кризи. Освен болните с остри респираторни болести е имало и такива, заразени с КОВИД-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *