Грипът вече е в София

 

Грипен вирус H3N2 беше изолиран ще преди празниците в София. Болните бяха две деца на 7 и 13 години, а вирусът е от известния щам „Канзас“. Няколко дни преди това в Бургас – отново при деца – беше установен H1N1, наричан още „свински грип“.

Заболеваемостта все още е слаба

Според проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, заболеваемостта, макар и бавно, вече набира скорост, и за епидемиологичната обстановка в страната хората ще могат да се осведомяват на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Професор Кантарджиев поясни още, че различните вариации на срещащите се тази година вируси са нови генетични отродия на щамове, регистрирани от медицината около 2016 и 2017 година. Ясно изявена е тенденцията H3N2 да поразява по-възрастните, а H1N1 – деца и младежи.

Среща се и респираторният синцитиален вирус

Освен грипните вируси, през последните седмици в разпространение е и така нареченият респираторен синцитиален вирус (RSV). Той застрашава особено недоносени бебета и решението срещу него е специалното моноконално антитяло за недоносени – първи избор за резултатното му лечение.

Бъдете особено внимателни през предстоящите празници, защото струпването на много хора е лесен начин за заразяване. Пазете себе си, а ако вече сте инфектирани, пазете близките си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *