В помощ на болните от диабет 2

 

Нов информационен сайт за целия свят създадоха от фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim. Той е посветен на идеята, че диабетно болните могат да контролират заболяването си и да живеят като здрави хора. Сайтът вече е достъпен от България и от още 6 европейски държави.

Създателите му смятат за своя задача да подкрепят болните и техните семейства, като им дадат повече информация за белезите, по които могат да разпознаят болестта. Описват рисковите фактори за нея, начина на живот с диабет и свързаността му с хроничните заболявания на сърдечносъдовата система и бъбреците. Според тях по-добрата информираност ще допринесе за по-доброто овладяване и контрол на състоянието им.

Ролята на информираността и ранното диагностициране

На страницата https://www.act4diabetes.com/ всеки може да открие полезни знания за:

  • рисковите фактори за диабет тип 2 (ЗДТ2) – сред тях са обездвижването, нездравословното хранене, затлъстяването и напредналата възраст;
  • симптомите – честа умора и отмаляване, повишен апетит, изтръпване на краката и ръцете, замъглено зрение;
  • ранната диагностика и ролята ѝ за лечението и контрола на болестта;
  • рисковете, породени от него, обвързаността му с бъбречните болести и тези на сърдечносъдовата система, начини за минимизирането им с някои промени в ежедневните навици;
  • съвети за промени в начина на живот и поведението, които осигуряват нормален живот в така нареченото условно здраве.

Според статистиката рискът за диабетно болните от развитие на сърдечносъдови болести е 4 пъти по-висок от този за здравите, а една трета от тях развиват хронични бъбречни заболявания.

Ранната консултация със специалист при съмнение за диабет осигурява ранното му диагностициране и увеличава възможностите за контрола му. Активната комуникация и съдействие с лекуващия лекар улеснява управлението на състоянието, предотвратява рязкото влошаване на здравето и съпровождащите го усложнения.

Развитие на диабета

Диабет тип 2 се нарича още старчески диабет и е характерен за една по-зряла възраст. Към момента възрастните диабетно болни в света са около 537 милиона, като около 90-95% от тях страдат именно от ЗДТ2. Според предвижданията до 2045 година те ще достигнат 783 милиона.

Заболяването е хронично и постепенно прогресира. След време настъпват увреждания на множество органи – бъбреците (диабетна нефропатия), очите (ретинопатия и слепота), сърцето и съдовете (включително до инфаркт и смърт), инсулти и т. н.

Коварното е, че болестта настъпва скрито, без симптоми и без болка и потърпевшите обикновено не се досещат какво се случва. Затова е важно повече хора да бъдат добре информирани за първите симптоми и последващите усложнения, за възможностите за предпазване и профилактика, които на практика са и най-доброто лечение.

Бъдете активни при откриването и лекуването на диабета

Не случайно новата информационна страница е наречена https://www.act4diabetes.com/ – „Действай при диабет!“ (в превод от английски). Активността на всеки е от решаващо значение както за откриването на заболяването, така и за лечението му. При това е важна както активността при диагностицирането и контролирането на болестта, така и физическата активност.

Постоянното, съобразено с възможностите ви, физическо натоварване е в основата на общото здраве. Чрез него поддържаме оптимално тегло, подобряваме усвояването на кръвната захар и останалите жизнени показатели. При настъпило заболяване физическите упражнения са основно средство за забавяне на развитието му.

Страницата „Действай при диабет“ ви дава възможност навреме да разпознаете симптомите на диабет тип 2 и да потърсите медицинска консултация. Ранното диагностициране ще доведе до по-лесното му управление и лечение, ще намали риска от типичните усложнения. Вгледайте се в себе си и действайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *