В очакване на първите 125 000 ваксини планират кампанията за ваксиниране

 

В очакване на първите 125 000 ваксини срещу КОВИД-19 на 5 декември премиерът и министърът на здравеопазването ревизираха готовността на двата фризера, поддържащи температури под минус 70° С, за приемането на първите дози ваксини. Фризерите се намират в „БулБИО“ в Центъра за заразни и паразитни заболявания и само единият от тях събира над 100 000 дози.

Ваксината ще дойде у нас след одобрение на Европейската комисия и след получаване на гаранцията на ЕМА (Европейска комисия по лекарствата).

Създаване на организация за ваксиниране

До пристигането на първите дози в страната кипи усилена работа по организацията на предстоящата кампания за ваксиниране срещу КОВИД-19. Очаква се подобни фризери най-напред да бъдат инсталирани в РЗИ – София и РЗИ Бургас, а в следващите дни ще се доставят и в другите Регионални здравни инспекции у нас.

На 7 декември, понеделник, здравният министър, професор Гигов и директорите на шестте РЗИ, които носят отговорност за шестте зони на територията на страната, ще се съберат, за да разработят локалните режими на логистично поведение и разпределение на получаваните ваксини. Те ще включват и организацията на вече определените целеви групи.

Според Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб, оптималното разпределение на първите фризери ще е в София, Пловдив и Варна.

В складовете на „БулБИО“ се съхраняват запасите от ремдесивир

Според здравния министър Костадин Ангелов в складовете на организацията се поддържат запасите от ремдесивир. Към 5 декември налични са били 11 000 флакона, а на 7 декември се очаква пристигането на още 6 000.

Медикаментът е безплатен за всички болни у нас. Той е достъпен за болничните заведения денонощно. Според премиерът Бойко Борисов фактът, че средно дневно оздравяват 2 500 човека, говори за резултатността на усилията на лекарите и медицинските служители. И въпреки все още тревожната статистика за починалите, страната ни вече се откъсва от дъното на класациите в Европа.

Проектите на „БулБИО“

Инвестиционните проекти на „БулБИО“ са пряко свързани със здравеопазването у нас. Директорът на лабораторията Румен Кофинов представи пред здравния министър и министър-председателя развитието на проектите, по които премиерът обеща подкрепа още през април.

Единият включва откриването на нова производствена линия и увеличаване на капацитета на дружеството за производство на БЦЖ ваксина. „БулБИО“ притежава лиценз за ваксината.

Другият е свързан с разширяване на възможностите за производство на човешки имуноглобулини – кръвни продукти от определящо значение за цялото ни здравеопазване, животоспасяващи за критично болните.

От стратегическо значение е и възстановяването на осигуряването на животинска плазма от коне за терапия на змийско и ботулиново отравяне, дифтерия и тетанус. Директорът на лабораторията отчете, че

  • планираният ремонт е завършен;
  • вече е купена специализираната апаратура за плазма;
  • конюшната е почти готова;
  • налице са вече 10 кобили.

Очакването е още от следващата година производството да е факт. Бойко Борисов одобри възстановяването на производството по българското ноу-хау.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *