В Майчин дом започнаха безплатни прегледи за рак на матката

 

От 17 май започнаха безплатни скринингови прегледи за рак на матката в Майчин дом, София. Те ще продължат един месец – до 18 юни.

Обезпокояваща статистика

Според статистиката, всеки ден пет жени у нас се разболяват от рак на матката. Това прави повече от 2000 жени в страната и около 700 в София годишно. При това над 75% от пациентките са в менопауза. От здравното заведение съобщават, че през последните години видимо нараства и броя на дамите с рак на ендометриума.

Сред основните причини за това са късното диагностициране на болестта и съществените промени в начина на живот, които увеличават стреса, водят до обездвижване и увеличаване на теглото.

Важно е да се знае, че при своевременна диагностика болестта в много от случаите е напълно лечима, а операциите се правят по модерни, щадящи методи.

Целта на инициативата е ранно откриване на болестта

Тя е адресирана към всички жени, които са загрижени за здравето си или имат някакви неразположения и подозрения. Освен основната цел – профилактични прегледи за ранно диагностициране, много важна е и задачата до дамите да стигне информацията за най-модерните методи, прилагани в света, за терапия на рака на матката.

Безплатните профилактични прегледи се извършват в 214ти кабинет от доктор Иван Диков, управител на Медицински център „Майчин дом“, д-р Иван Костов и д-р Радко Тоцев. Запишете си час от 14,00 до 16,30 всеки работен ден по телефона – 02/917 24 42 или на и-мейл office@maichindom.com.

Златен стандарт при лечение на рак на матката

При заболяването се прилагат медикаментозна терапия и хирургическа намеса. В последно време златният стандарт за лечението му е минимално инвазивната, извършвана с помощта на робот, хирургическа интервенция. Тя е бърза, прецизна, щадяща – не нанася травми и причинява минимум усложнения.

Високотехнологичната процедура се прилага от специалистите на СБАЛАГ „Майчин дом“ по клинична пътека на НЗОК. Това е единствената държавна гинекологична болница, която е оборудвана с последното поколение на робота Da Vinci, и с него към момента са реализирани повече от 140 успешни оперативни интервенции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *