В какви случаи се препоръчва „Азпизал“

 

„Азпизал“ е филмирана таблетка, съдържаща 325 мг ацетилсалицилова киселина. Произвежда се от LNK International INC, САЩ.

Класическото приложение на ацетилсалициловата киселина

Първото хапче Acetylsalicylic acid е произведено в последните години на ХIХ век в Германия. Предназначено да облекчава ревматоидни болки, впоследствие се оказва първото от цяла група нестероидни противовъзпалителни средства, употребявани масово.

Ацетилсалициловата киселина действа върху механизма на възникване на възпалението, което прави „Азпизал“ препоръчителен при:

  • Фебрилни състояния при възпалителни процеси и настинки . Приет в началната фаза на заболяването, той облекчава болките в ставите и мускулите, главоболието. Има добри температуропонижаващи свойства. Въздейства върху хремата и възпалението на горните дихателните пътища.
  • Мигрена и главоболие – особено добре се справя с по-леките, до средни по сила болки.
  • Артритни и ревматоидни заболявания, болки в мускулите.
  • Зъбобол – сигурно поне веднъж сте успокоявали болката от зъб с Acetylsalicylic acid
  • Болезнен мензис също може да бъде успокоен с чудодейното хапче.
  • Миалгии и невралгии.
  • Слънчеви изгаряния – тук се проявява свойството му да сваля температурата и така да облекчава болката и напрежението.
Приложение при сърдечно-съдови заболявания

При по-късни изследвания се установило, че ацетилсалициловата киселина има свойството да разрежда кръвта и да пречи на образуването на тромби. Това се оказва много полезно за профилактика на миокарден инфаркт и профилактика на тромбоемболизъм. Факт е, че Acetylsalicylic acid в ниски дози предотвратява прогресията на нестабилната стенокардия и намалява риска от миокарден инфаркт с 50%.

При вече преживян инфаркт на миокарда, продължителният прием на „Азпизал“, предварително съгласуван с лекаря ви, намалява вероятността от повторението му.

„Азпизал“ може да помогне в някои случаи, в които е вероятно да се стигне до тромбози и белодробни емболии – примерно – при хирургически намеси.

Установено е, че точно способността му да разрежда кръвта, прави хапчето ацетилсалицилова киселина особено полезно за подобряване храненето на очите при ретинопатиите.

Очаквания

Клинични наблюдения и нови изследвания показват сериозните шансове на Acetylsalicylic acid да се справя усешно при превенцията на някои онкологични заболявания. Механизмът, по който се случват обнадеждаващите резултати, не е напълно изяснен, но ако трябва да сме съвсем точни – действието на ацетилсалициловата киселина като цяло също не е напълно изяснено .

Тя буди надежди и по отношение на страшната дегенеративна Болест на Алцхаймер. Смята се, че ако Алцхаймер наистина се причинява от възпаление на мозъчната тъкан, то ацетилсалициловата киселина би могла да помогне.

Защо не бива да приемате самоволно „Азпизал“

Това, че ацетилсалициловата киселина е лесно достъпна и помага в повечето случаи на болка и възпаления, съвсем не значи, че е безопасна. При честа употреба и превишаване на дозата се получават нежелани странични ефекти. Най-уязвима е стомашната лигавица, която се разрушава, а лезиите могат да доведат до сериозни кръвоизливи.

Смята се, че допустимата дневна доза на Азпизал, като антиревматик е между 3 и 5 г, а като аналгетик и антипиретик 2-4 г, разпределена на няколко приема. Точната дозировка и продължителност на приемане е добре да консултирате с лекаря си или се придържайте стриктно към инструкциите в листовката на продукта.

Не давайте лекарството на деца под 12 години и всеки случай консултирайте с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *