В ИСУЛ вече лекуват с нискодозова брахитерапия

 

Първата у нас операция за извършване на нискодозова брахитерапия на рак на простатната жлеза вече е факт. Тя е направена в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ от сборен екип – лекари от нашата болница и лекари от специализирана онкологична болница „Света Елизабет“, Словакия, които са с над десетгодишен опит в прилагането на терапията. Първият български пациент е на 60 години и е от София. Той се чувства отлично след процедурата. Нормалният болничен престой след тази интервенция е с продължителност от 48 часа.

Какво представлява нискодозовата брахитерапия

По време на почти 4 часовата първа процедура вътре в простатната жлеза на пациента са имплантирани 82 зрънца на йодния изотоп йод 125. Те се изчисляват по специална формула. Полуразпадът им е около 59 дни – малко над 8 седмици. През това време те ще извършат вътреклетъчно облъчване на раковите клетки. Това премахва необходимостта от отстраняване на простата и осигурява нормален живот за болния, включително с изцяло запазена еректилна функция.

В болницата от иновативната процедура ще могат да се възползват около 40 пациента за една година.

Българският екип

Нашият екип се води от Началника на клиниката по урология на ИСУЛ – академик професор доктор Чавдар Славов. Той изтъкна, че болницата разполага с всички задължителни звена и отделения за извършване на нискодозова брахитерапия и успешно направената процедура оползотворява тези възможности, затваряйки кръга. Според него модерната медицина отдавна се е превърнала в екипна дейност и сам човек е в невъзможност да оползотвори всичките ѝ възможности.

В екипа влизат д-р Еленко Попов и м. с. Здравка Попова от същата клиника, също началникът на КАИЛ доцент доктор Мая Белитова, физикът Галин Вълчев и лъчетерапевтът д-р Илия Габровски от Отделението по лъчелечение. Словашкият екип пък се водеше от доктор Павол Лукашко, един от най-опитните специалисти в прилагането на брахитерапията в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *