Възстановяват се обученията в спешната помощ

 

От октомври се възстановяват обученията за служителите в спешна помощ, спрени през пролетта поради коронавирус пандемията. По информация на Министерството на здравеопазването те се осъществяват по инициативата „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС).

Според професор Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, обучителните курсове са необходими и за колегията, и за подобряване на оказваната на пациентите спешна помощ. Той коментира подновяването на обученията на видеоконферентна среща миналата седмица с директорите на центровете за спешна медицинска помощ в страната.

Курсовете включват теория и практика

Те започнаха през ноември миналата година (2019) с по 120 обучавани седмично. За няколко месеца – до края на февруари 2020 са ги завършили 1400 работещи в центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали.

Проектът „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020) и бюджетът му е 7 милиона лева. При подновяването на курсовете участниците ще бъдат намалени, за да се спазят изискванията за безопасност и противоепидемичните изисквания. Един курс е с продължителност от 5 дни и се повежда в Националния център за обучение и квалификация в системата на спешната медицинска помощ. Обучават се лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки.

На обучение подлежат и медицинските специалисти от болничните спешни отделения

Когато всички служители от спешната помощ преминат през курсовете, се предвижда обучение и на работещите в болничните отделения за спешна помощ.

По време на видеоконферентната връзка здравният министър професор Ангелов е обсъдил с ръководителите на центровете проблемите и трудностите при работата с пациентите в условията на пандемия, включително и тези с COVID-19. Разисквано е осигуряването с предпазни средства и дезинфектанти. Коментирано е допълнителното възнаграждение от 1000 лева за работещите на първа линия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *