ВМА повиши капацитета си за трансплантации

 

Модернизирана е базата и са разширени екипите

Във ВМА тази година положиха сериозни усилия за увеличаване на капацитета на здравното заведение за оползотворяване на възникналите донорски ситуации. Според генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски над един милион и половина лева от бюджета на болницата са вложени за обновяване на операционните зали, използвани за трансплантации. Те вече са оборудвани с най-модерните медицински технологии у нас. Разширени са и специализираните екипи, като за извършване на трансплантации, освен Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, готовност има и Първа клиника по коремна хирургия.

Подобрен е подборът и наблюдението на чакащите за белодробна трансплантация

В Европейския ден на донорството началникът на ВМА, генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, отчете, че средствата от бюджета на ВМА и усилията на екипа, насочени към оптимизиране на процесите по подбора и подобряване на проследяването на пациентите, очакващи белодробна трансплантация, както и на тези, на които вече е направена такава извън страната, дават видими резултати. Той благодари също за подкрепата на тези усилия от страна на Министерството на отбраната и на правителството като цяло. Отбеляза с добри думи усилията на здравното министерство за развитие на донорството и трансплантациите.

Към благодарностите, изказани от професор д-р Венцислав Мутафчийски към всички, ангажирани с процеса на даряване и трансплантиране на органи и информационните кампании за насърчаването им, се присъедини и професор Никола Владов, шеф на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Според него, когато в едно здравно заведение може да се направи успешна трансплантация на черен дроб, то в него може да се направи всичко.

Специални благодарности за близките на донорите

Ръководителите на Военно-медицинска академия се обърнаха със специални благодарности към близките на донорите, които успяват да преодолеят най-голямата си болка и да дадат шанс на нуждаещите се пациенти. Този акт на човечност връща надеждата на стотиците, включени в листите на чакащите.

От името на пациентите признателността си изрази трансплантираният преди 12 години легендарен вратар на ЦСКА Джони Велинов. Той никога няма да забрави, че му е оставал по-малко от месец живот, когато трудното решение на опечалени близки е отменило смъртната присъда за него и е върнало радостта в дома му.

През 2019 „Дървото на живота“ във ВМА, пазещо паметта за донорите, бе обогатено с още три имена на хора, подарили години живот на иначе обречени болни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *