Висцеларните мазнини – невидими, но опасни

 

В ежедневието се приема, че затлъстяването означава общо повишаване на телесното тегло, но не е точно така. Вероятно сте чували репликата, че някои има едър кокал. Да, тежките и едри кости могат да са причина теглото на някого да е над нормата. Но това не значи, че е заплашен от рисковете на затлъстяването. Затлъстяването се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан. При това е добре да се има предвид, че не става дума само за подкожната тлъстина.

Затлъстяване и метаболитен синдром

Мастна тъкан има нормално и около вътрешните органи. Нарича се висцеларна. Тя ги изолира и предпазва от сътресения и увреждания при травми. Има функции, свързани с поддържането на постоянната температурата. При общо затлъстяване се увеличава и масата на вътрешната (висцеларна) мазнина. Тя може да е увеличена и без човек да е видимо затлъстял, без да има дебели слоеве подкожна тлъстина.

С висцералната мазнина в най-голяма степен се свърза така нареченият „метаболитен синдром“. По същество той представлява драстична промяна на почти всички важни жизнени показатели и влошаване на жизнените функции. Става дума за инсулинова резистентност, повишени нива на холестерол и триглицериди, високо артериално налягане, хронични възпалителни процеси на важните органи и т. н. Високите нива на фибриноген (белтък, взимащ участие в съсирването на кръвта) са доказателство за сериозни проблеми със сърцето и бъбреците.

Стигне ли се до метаболитен синдром, пътищата са два – тежки болести и много вероятна смърт или

 • рязка промяна на начина на живот,
 • преминаване към здравословно и нискокалорично хранене,
 • системна физическа активност,
 • намаляване на затлъстяването,
 • обръщане на метаболитния синдром,
 • стабилизиране на жизнените показатели.
Измерване на затлъстяването

Важно е да се знае каква е излишната мастна тъкан и какъв процент от телесната маса е тя. Това може да се премери много точно по сложни методи с наличие на специални уреди. Разпространени са и начини, които дават относително точни данни и могат да ви ориентират, дали мазнините в тялото ви са стигнали опасно ниво.

 • Индекс на телесната маса – смята се, като разделите теглото си в килограми на ръста си на квадрат – ИТМ = кг/м².
  За поднормено се смята тегло при ИТМ под 18,5 – 18 кг/м².
  Нормално е при ИТМ между 18,5 – 25 кг/м².
  Наднормено е при ИТМ между 25 – 30 кг/м².
  През пет единици са съответно затлъстяването I, II и трета степен
 • За да се отчете по някакъв начин и разпределението на мастната тъкан се взема предвид обиколката на талията. При ИТН над 25 кг/м² и талия за мъжете равна или по-голяма от 102 см, а за жените – от 88 см, рисковете за тежки заболявания многократно се увеличават.
 • Ако не знаете килограмите си, можете да използвате още две формули. Едната е отношението между талията и ханша. Ако то е над 0,9 за мъжете и над 0,85 за жените, време е за промени. Другата е отношението между талията и ръста. Ако то е равно или по-голямо от 0,5 – не е достатъчно  да мислите, трябва да действате, за да си върнете не само фигурата, но и качеството на живот.

Ако сте объркани и притеснени, и не знаете от къде да започнете, не го правете с драстична диета. Потърсете лекаря си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *