Вещество, влагано в е-цигарите, бе обявено за наркотик

 

Министерският съвет обяви за наркотик формулата на 5F-MDMB-PICA – химикалът, който се влага в течността за електронни цигари. Това беше направено с промяната на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и означава, че разпространението и употребата на 5F-MDMB-PICA вече се контролира. Той е включен в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Какво представлява 5F-MDMB-PICA

Това е синтетичен канабиноид, създаден по подобие на растителния химикал, известен от марихуаната. Като строеж и свойства той е аналогичен на синтетичния канабиноид 5F-ADB, вече поставен в Списък I поради причинен смъртен случай.

Синтетичните канабиноиди се смятат за дизайнерски продукти за вдишване, пушене, пръскане, а вече се срещат на пазара и като течност. Предлагат се като синтетична марихуана, билкови смеси за пушене Spice и К2 и ароматизанти.

Веществото е контролирано и по света

Според съобщения в медиите в Америка и Великобритания само от началото на 2019 са приети в здравни заведения десетки потребители на електронни цигари с никотинова течност, която се оказало, че съдържа 3,3-диметилбутаноат – химическото название на 5F-MDMB-PICA. Това довело до поставянето му под контрол както в САЩ, така и в някои от страните на Европейския съюз.

У нас въпросното вещество се постави под контрол поради сигнал на ВМА, където е приет по спешност пациент, употребил електронна цигара със синтетичен канабиноид 5F-MDMB-PICA, като е отчетено и мнението на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *