Българското участие в Европейското образователно пространство

 

Медицински университет – София, се включва като единствен участник от България в европейския консорциум от десет избрани висши училища от различни страни. Става дума за инициативата IngEniUm, която е част от проекта на Европейската комисия за създаване на общо Европейско образователно пространство, предвидено да се реализира до 2025 година.

Какво представлява проектът и кой участва в него

Предвижда се включените в проекта учебни заведения да изградят широка европейска университетска мрежа. Така ще си извоюват добро конкурентно предимство и ще получат възможност да споделят ресурсите си. Изграденият интердисциплинарен кампус ще осигури условия за придобиване на така наречените отворени академични степени.

Студентите ще се възползват от възможността да композират учебната си програма от предметите, изучавани във всеки от университетите – партньори. Ще се запазят познатите класически степени на образование в рамките на една научна област. Ще се предлагат и степени, резултат на иновативни съчетания от знания в различни сфери. Примерно – ще могат да се комбинират:

  • базови познания в сферата на биоинженерните науки (химия, биотехнологии, биомедицина и т. н.);
  • усъвършенстване в IT (обработката на данни) и в областта на компютърните науки;
  • овладяването на чужди езици;
  • етика;
  • философия и история на науката;
  • писмена и устна комуникация и др.

Проектът се координира от Университета в Овиедо. Участват Университетът за приложни науки в Карлсруе (Германия), Университетът на Тесалия (Гърция), Технологичният институт в Корк (Ирландия), Университетът „Габриеле Д′Анунцио“ – Киети (Италия), Техническият университет в Лодз (Полша), Техническият университет „Джордж Асачи“ в град Яш (Румъния), Университетът Шьовде (Швеция) и Университетът в Руан (Франция), .

Организация, оценка и финансиране на IngEniUmе

Нашият представител – Медицински университет, София, се включва активно в разработването на проекта през 2019. Той е резултат от сътрудничеството между „Еразъм+“ офисите на ангажираните университети. Вече има подкрепата на Ректорите и одобрението на кметовете в университетските градове. Към изграждането на бъдещия интердисциплинарен и многонационален кампус се присъединиха и министрите на образованието на отделните страни. Визията на IngEniUm е готова за десет години напред. Има 3-годишен срок на финансиране.

Идеята за мрежа от европейски университети е разработена още през 2017 година и е пилотен проект на ЕК, вписващ се в програмата „Еразъм+“. Стремежът е да бъде изградена обща академична структура в рамките на Европейския съюз. Тя ще даде възможност на младежите да избират не само курсовете, в които ще се обучават, но и по кое време на обучението в кой от университетите да се случи това.

Издаваните дипломи ще са от нов тип и ще са валидни за страните, чиито университети участват в консорциума.

Оценяването на проекта IngEniUm от Европейската комисия ще се проведе в края на 2020 година и от поучената оценка ще зависи финансирането му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *