Български офталмолози докладват за иновация в Милано

 

Офталмолози от Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ представиха постигнатите резултати от приложението на иновативен за нашата страна слабо инвазивен метод на глаукомна хирургия на конгрес в Милано през миналия месец. Става дума за така наречената гониотомия, която се извършва със специализираното острие Kahook Dual Blade.

Заедно с добрата новина, от клиниката напомнят, че продължават безплатните прегледи на очите през четири петъка през октомври и ноември включително.

Конгресът

Конгресът на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия (ESCRS) в Милано, Италия, се провежда всяка година. Той обикновено се оказва най-голямото годишно събитие за общността на офталмолозите в Европа. Тази година в него участваха тринадесет хиляди очни лекари от европейски държави.

Кои са българските специалисти

Едната е д-р Нора Великова – офталмолог от Очната клиника на УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ” и асистент към Катедра ”Спешна медицина” на МУ – София. За същата разработка тя спечели конкурса „Млад учен” на Българското глаукомно дружество.

Другият член на екипа е началникът на клиниката доцент доктор Борислав Кючуков, д. м., FEBO. Според изследователите, базова роля в развитието на техния метод играе научният проект „Грант 2020”, финансиран от Медицински университет – София. Без неговата подкрепа те трудно биха разработили своя подход за извършване на гониотомия.

Какво представлява гониотомията

Чрез нея се намалява вътреочното налягане и се минимизира рискът от намаляване на зрителното поле. Тя може да се прилага по време на опериране на катаракта (перде), като така едновременно се подобрява зрителната острота на пациента след премахването на пердето. Разликата между традиционната хирургична намеса и модерната е, че гониотомията стимулира функцията на естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане.

Натрупан е вече 4-годишен опит в прилагането на новия метод. До представяне на презентацията в Милано гониотомия у нас е направена на петдесет пациента. При тях е постигнат отличен резултат и минимално травматичната операция вече се прилага рутинно в очната клиника на УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ”. Осигуряват се възможности за обучение в прилагането ѝ на желаещите млади офталмолози.

Безплатни очни прегледи

От столичното здравно заведение напомнят за провеждащите се безплатни очни прегледи в четирите петъка – на 14 и 21 октомври и на 4 и 11 ноември. Те са посветени на Световния ден на зрението (13-ти октомври) и са ориентирани към пациенти с диабетна ретинопатия и макулeна дегенерация, свързана с възрастта.

Прегледите се провеждат между 12:00 и 14:00 часа в Клиниката по очни болести, УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ”. Запишете се предварително на тел. 02 94 32 262 от 8:00 до 15:30 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *