Български неврохирурзи на корицата на Neurosurgery

 

Статия за оперативно лечение на аневризми от български екип неврохирурзи се появи във водещото научно списание Neurosurgery. Лекарите са от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, София, и статията им се базира на 118 оперирани пациенти. Илюстрацията към статията е и корица на броя на най-авторитетното издание за неврохирургия и е дело на Антон Робов, графичен дизайнер, избран от авторския екип.

На какво е посветена статията

В статията си българските медици обобщават опита си от лечението на тежки мозъчни аневризми посредством приложението на специално създадено гъвкаво устройство, наречено на блестящата румънска гимнастичка Надя Куманечи. То работи като временен стент, който разширява артерията и дава възможност за достъп до аневризмата. Въведено на критичното място в увредения кръвоносен съд, Comaneci позволява на неврохирурзите да реконструират аневризмата (дори тези с голямо разширение на съда), без рискове за кръвообращението на пациента и за последващи усложнения.

При болни с мозъчен кръвоизлив поради спукване на аневризма новият метод осигурява възможности за пълно възстановяване.

Екипът

се ръководи от доцент Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. Той се състои от неврорентгенолози и неврохирурзи.

Българските лекари първи в света описват опита и наблюденията си върху толкова много пациенти (118).

Това е третата българска статия в Neurosurgery. И трите са с автори – лекари от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. През 1981 година излезе публикацията на професор Венцислав Бусарски, дългогодишен ръководител на Клиниката по неврохирургия. Втората е от екип, оглавяван от доцент Красимир Минкин, неврохирург.

Публикацията в престижното научно списание и отделената корица са несъмнен знак на признание от страна на редакторите му към нашите лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *