Българките умират от рак на гърдата с 30% по-често от американките

 

Жените у нас умират от рак на гърдата с 30% по-често от американките и с 25% по-често от европейките. Това е тъжната равносметка, с която посрещаме октомври – месец, посветен на борбата с рака на гърдата – едно от най-честите онкологични заболявания. Факт, който не ни дава особени основания за гордост.

Статистиката

По данни на Световната здравна организация през 2020 година заболелите от рак на гърдата в САЩ са били 253 хиляди, а починалите – 42 хиляди. Това прави 12,4 на 100 хиляди, а петгодишната преживяемост е 640 пациентки на 100 хиляди. За сравнение – в ЕС новозаболелите в същата година са 355 457. Починалите от болестта тук са 91 826 или 14,8 на 100 хиляди. Другият важен показател – петгодишната преживяемост – в ЕС е същият като в САЩ – 640 на 100 000.

В България през 2020 година са се разболели 4 061 жени, а починалите от болестта са 1 523. Това прави 16.7 на 100 хиляди. Петгодишната преживяемост у нас е 425 на 100 хиляди – това е с една трета (с 215) по-малко отколкото в САЩ и Европейския съюз. Изводът е – имаме доста по-висока смъртност и доста по- ниска петгодишна преживяемост.

Защо американците са водещи в борбата с рака на гърдата

Тази година в САЩ отбелязват 30 години от старта на Националната програма за ранно откриване на рака на гърдата и на маточната шийка. В нея са предвидени скрининг и терапия – безплатни за всички – дори за жени с ниски доходи и медицински застраховки, които не покриват профилактика и лекуване на ракови заболявания, както и за безработни и неосигурени.

Линк към тази програма е даден и в последното обръщение на президента Байдън към американския народ по случай началото на месеца за борба с рака на гърдата. То започва с думите: „През Националния месец за заостряне на вниманието върху рака на гърдата ние стоим зад смелите жени и мъже, които са диагностицирани с това заболяване и уважаваме тези, които са загубили битката с това ужасно заболяване.“ Тези думи вече са на официалната страница на Белия дом.

В обръщението си Байдън допълва, че ще стори всичко необходимо, за да увеличи инвестициите и да набави ресурсите, нужни за нов напредък в профилактиката, диагностирането и лечението на коварната болест и по-широк достъп на всички американци до скрининг и терапия.

Каква е ситуацията у нас
  • От години не се провежда скрининг на онкологичните заболявания. Провалиха се дори опитите това да се направи с европейски пари – да речем по програмата „Спри и се прегледай“.
  • Липсват инвестиции за научни изследвания в областта на онкологията.
  • Акцентите върху профилактиката и ранното диагностициране, на които се набляга в САЩ, у нас изобщо липсват – не само в идеите за развитието на онкологията, но и за развитието на цялата ни здравна система. Осигуряват се средства само за медикаменти и техника.
  • Обръщение от лидерите на нацията – премиер и президент – за сериозността на онкологичните заболявания и важността на отношението към тях на цялото общество няма. Най-много да се е сетил някой здравен министър, но през последните години ангажираност се забелязва само от някои общини, представители на фармацевтичния бизнес и здравни заведения.
Делото на болните е в ръцете на самите болни

Докато и у нас, подобно на САЩ, профилактиката на заболяванията от рак и ранното им диагностициране не стане част от националната ни политика, докато властимащите не се сетят, че те са по-важни и преди терапиите в болниците, ще продължим да сме на челните места по смъртност и на последните – по преживяемост.

И единственото решение е всяка жена да се възползва максимално от правото си на профилактика. След консултация с личния си лекар ходете редовно на преглед при специалист, не пропускайте нито една възможност за изследвания. Особено внимателни бъдете, когато в рода си вече имате жена с рак на гърдата. При ранна диагностика в много голяма степен болестта е вече лечима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *