Безплатни урологични прегледи в ИСУЛ по случай Movember

 

Безплатни урологични и андрологични прегледи за господата извършват през целия месец лекарите от Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София. Така те засвидетелстват съпричастността си към международния месец, посветен на мъжкото здраве – Movember.

Мустаците, които милиони мъже си пускат през ноември, и носенето на изкуствени е външният шеговит белег на ангажираността им със здравето на господата. Но съвсем не на шега е акцентът върху проблемите, поставяни от туморите на уретрата и на пикочния мехур, ракът на тестисите и ракът на простатата и опитите за самоубийство, които ги придружават.

Ракът на простата е на второ място по честота у нас при мъжете

Преди него е само ракът на белия дроб. Вече се знае, че е на лице сериозна наследствена предразположеност. Ако имате в семейството близки – дядо, баща, братя, които са боледували от простатен карцином, вероятността да се разболеете и вие е почти 2 пъти по-висока от обичайното. Последните научни данни доказват, че опасността съществува и по линия на майката, когато тя е боледувала от рак на гърдата.

Въпреки че ракът на простата е по-характерен за господата над 60, случва се да се открие и при по-млади мъже. При тях по правило той се развива доста по-агресивно. Коварното е, че в началото протича почти безсимптомно и у нас се открива обикновено в стадии, в които шансовете за лечение не са големи. Единственият вариант да бъде хванат навреме са регулярните профилактични урологични прегледи и изследване на характерния туморен маркер PSA.

Според академик проф. д-р Чавдар Славов, който е началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, всеки мъж, навършил 50те, веднъж годишно трябва да изследва въпросния маркер и да потърси преглед при специалист. Според него се случва изследването на даде фалшиво отрицателен резултат и затова е задължителен и прегледът при добър уролог, който ще забележи дори образувание, което изследването не е успяло.

Безплатните урологични и андрологични прегледи вече текат

Те започнаха на първи ноември и ще приключат на 30ти. Провеждат се в кабинет 225 на Диагностично-консултативния блок на болницата всеки работен ден от 11 до 13 часа. За да няма струпване на пациенти и повишен риск от заразяване с КОВИД-19, трябва да си запазите час предварително на телефон 02/9432 201. Препоръчително е да носите:

  • изследване на туморен маркер на простатата (PSA);
  • базисни кръвни изследвания;
  • общо изследване на урина.

Изследванията не бива да са по-стари от един месец до датата на прегледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *