Безплатни тестове за учениците от 1 до 4 клас

 

Тестване на малките ученици с щадящи тестове и връщането им към присъствено обучение предлагат здравните власти, като се планира това да стане още следващата седмица. За учителите пък се въвеждат задължителни зелени сертификати. Идеята е на здравното и просветното министерство. Според здравния министър доктор Стойчо Кацаров държавата е осигурила 13 милиона лева за закупуването на тестовете, а обществената поръчка е оповестена на 25 октомври.

Тестовете ще са щадящи и няма да изискват бъркане дълбоко в носа на децата, като при антигенните. При тях за изследването се отделя слюнка в специално контейнерче

Необходимо е съгласието на родителите и учителите

За да се реализира идеята обаче е необходимо родителите да дадат съгласието си децата им да се тестват.

Ако пък учителите не са преболедували КОВИД-19, не са ваксинирани и нямат зелен сертификат, ще трябва да си правят тестове два пъти седмично. Проблемът е, че над 80% от учителското съсловие не одобрява изискването за зелен сертификат и синдикатите (Синдикат „Образование“) вече говорят за стачки.

На следващ етап ще се работи за връщане в клас и на по-големите ученици

Поради необходимата организация може да се окаже, че не всички паралелки ще стартират в понеделник, а до няколко дни след това. Ако планът за подновяване на присъственото обучение на учениците до 4ти клас проработи и от следващата седмица те вече са в класните стаи, ще се мисли за влизането в клас и на по-големите ученици.

Просветният министър Денков припомни, че има училища, в които присъствените занятия продължават – в областите с под 750 заразени на 100 000 човека. Тук обаче трябва да припомним, че вече има четири области, в които заболеваемостта е над 1000 на 100 000.

Решаващо за реализирането на идеята ще се окаже и съгласието или несъгласието на родителите децата им да се тестват. Без тяхното съгласие единствената възможност остава обучението да продължи дистанционно.

Здравният министър Кацаров потвърди, че капацитетът на интензивните детски легла не е запълнен, но този за възрастните е почти на предела си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *