Безплатни прегледи за семействата на пациенти с рак на кожата

 

Безплатните прегледи за децата, братята и сестрите на пациенти с меланом ще се проведат през юни и юли от доктор Ива Гаврилова, хирург-онколог. Скринингът на роднините с кръвна връзка при поставена диагноза на член на семейството е световен стандарт и препоръка на водещите онколози.

Безплатните прегледи са вдъхновени от месеца за борба с меланома. Той се провежда през май и е посветен на подобряване на информираността на общността за най-агресивния рак на кожата – меланома. Статистиката на Globocan сочи, че всяка година у нас се диагностицират с меланом по повече от 600 човека, а броят им расте с между 3 и 5% годишно.

Превенцията и профилактиката са изключително важни при меланома

Както при повечето болести, колкото по-рано се диагностицира меланомът и колкото по-рано започне терапията, толкова по-голяма е вероятността пациентът да се възстанови и да живее пълноценно.

Близките на болните, дори и да се притесняват за себе си, било поради незнание и липса на информация, било поради страх, рядко се обръщат към онколог за консултация. Точно върху тях пада фокусът на вниманието на хирург-онкологът д-р Гаврилова, специалист с продължителен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, лечебно заведение, специализирано в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Доктор Гаврилова е секретар на Българската асоциация по дермато-онкология и координатор на Европейския меланомен регистър за България.

Безплатните прегледи са за две различни групи
За родственици на пациенти с меланом

Според доктор Гаврилова макар наследствеността при рака на кожата да е много слабо изявена и да се различава от фамилните форми на заболяванията, където има унаследяване, се препоръчва скрининг на близките родственици при диагностициран меланом в семейството.

Онкологът допълва, че братята, сестрите и децата на пациенти с меланом е нужно поне веднъж да бъдат прегледани обстойно, за да се знае дали някой от тях има рискови образувания, които трябва да наблюдава, и дали има нужда от периодично проследяване или не.

За тях са прегледите на 19 и 26 юни от 9:00 до 13:00 часа в амбулатория „Д-р Гаврилови Онкоконсулт“, ул. „Преславска планина“ №2, София, до изчерпване на свободните места. Необходимо е да се запишете предварително на телефон +359 884 154 224.

За хора, забелязали промени на пигментна бенка

Ако имате отдавнашна бенка, която е променила формата и размера си, за вас – в партньорство с клиника „Хигия NV“ – са определени допълнително две дати за безплатни профилактични прегледи на потенциално опасни образувания – на 7 юни и 7 юли от 8:30 до 12:00 часа в Клиника „Хигия NV“, бул. „Г. М. Димитров“ 59, ет. 1 – партер, София. Необходимо е да се запишете на телефон +359 886 500 421 (до запълване на часовете).

Под промяна на бенката разбирайте неравни очертания, неравномерно пигментиране, неправилна форма, изпъкване над нивото на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *