Безплатни прегледи за глаукома в ИСУЛ, София

 

Безплатните очни прегледи ще се проведат от 7 до 11 март в ИСУЛ, София. Те са част от отбелязването на Световната седмица за борба с глаукомата в страната. За тях е определено времето между 14 и 16 часа. Доктор Нора Великова ще ви очаква на втория етаж в Диагностично-консултативния блок на болничното заведение, кабинет 204. Доктор Великова е офталмолог в Клиниката по очни болести в ИСУЛ и асистент към Катедра „Спешна медицина“ в Медицински университет – София. За безплатните консултации трябва да се запишете на телефон 02/94 32 262, от 13 до 15 часа в работни дни.

Глаукомата е втората причина за слепота в света

Докато при хората над 40те глаукомата засяга един на всеки 200 човека, то над 70 години от болестта страда всеки осми. Тя е дегенеративно очно заболяване, което се характеризира с типично прогресиращо увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Сред основните фактори за развитието ѝ е високото вътреочно налягане, което именно води до увреждането на очния нерв и загубата на зрението. Като причина за слепота глаукомата се подрежда на второ място веднага след катарактата. При хората в напреднала възраст дори изпреварва катарактата. По-често се разболяват жените.

Обикновено болестта се развива без никакви симптоми – около половината от пациентите дори не разбират за нея, преди да предизвика сериозно влошаване на зрението. Възможно е да увреди и двете очи, като причини необратима слепота.

Въпреки че уврежданията са необратими, дегенеративният процес може да бъде спрян. Което пък означава, че редовните офталмологични прегледи могат да я открият рано и да ви спестят сериозно увреждане на зрението. Необходимо е да се проследява вътреочното налягане, състоянието на зрителния нерв и дефектите в зрителното поле. В началните етапи на болестта повишеното вътреочно налягане се регулира с капки. При напреднали случаи се използва хирургическа намеса, както и лазерна интервенция. И двата типа се прилагат с успех в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Безплатните консултации

Те са посветени на Световната седмица за борба с глаукомата от 6ти до 12ти март. Включват измерване на вътреочното налягане с въздушен тонометър и преглед на очното дъно. Ако се налага да се проведат по-сериозни изследвания, може да бъдете планирани за настаняване в клиниката по съответната клинична пътека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *