Безплатни изследвания за хепатит С в „Александровска“

 

Извършват се безплатни изследвания за хепатит С в УМБАЛ „Александровска“ на желаещи от 18 до 65 години. Можете да дадете кръвна проба в Лабораторно-диагностичния блок на Александровска болница всеки работен ден между 10,30 и 14 часа. Не е необходимо предварително записване. Резултатите са готови в същия ден и можете да ги получите в лабораторията.

Какво представлява изследването

То се осъществява, като се взема кръв от пръста. Не е необходимо каквото и да е ограничаване на хранителния режим и напитките преди изследването.

Какво следва, ако тестът е положителен

Ако се окаже, че тестваният показва инфектиране с вируса на хепатит С, той ще бъде консултиран от специалист по гастроентерология за уточняване на състоянието му и изписване на терапия. Необходимо е пациентът да има направление №3 по НЗОК. На преглед може да се явите всеки петък между 9 и 13 часа в кабинет 11А, който се намира на партера на болницата. Прегледът включва безплатен неинвазивен тест за чернодробна фиброза (еластография) при страдащи от дифузни чернодробни заболявания.

Кои групи от населението са най-застрашени от хепатит С

У нас заразените с хепатит С са повече от 1,5% от населението. Хроничният характер на инфекцията я прави социално и икономически значима. Тя често се развива без изявена симптоматика и се диагностицира, когато черният дроб е с тежки увреждания. Особено застрашени са:

  • попадащите във възрастовата група над 40те;
  • претърпелите кръвопреливане или лечение с кръвни продукти до 1992 г.;
  • подложените на постоянни стоматологични и медицински процедури, пациентите на хемодиализа;
  • любителите на татуси и пиърсинги; приемащите наркотични вещества чрез инжектиране и т. н.

Безплатните изследвания ще се провеждат до изразходване на лабораторните реактиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *