Безплатни изследвания за хепатит С

 

В момента текат безплатни тестове за откриване на болни с хепатит С. Изследванията се правят в най-големия център за лечение на вирусен хепатит у нас, намиращ се в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ в София. Прилагат се серологични тестове с подчертано висока специфичност и чувствителност.

Необходимо е предварително записване

От болницата съобщават, че ще се тестват само предварително записали се. Това се прави, за да се избегне голямо струпване на хора и опасността от заразяване с коронавирус. Проби се събират от 18 до 22 май във времето от 11 до 14 часа.
Запишете се на телефон 0876 01 39 13.

Според лекарите, изследванията са особено препоръчителни за пациенти, на които е преливана кръв преди 1992 година. Също и за хора, които са претърпели хирургически операции или пък са преживели рискови ситуации, в които може би са били контактни с вируса на хепатит С (употреба на спринцовки с неясна стерилност).

Безплатните изследвания се провеждат като част от Европейската седмица за тестване на хепатит и ХИВ в сътрудничество със Сдружение „ХепАктив“.

Какво следва за далите положителна проба

Те ще бъдат насочвани към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ за безплатно консултиране и изписване на терапия. Специалистите напомнят също, че Националната здравноосигурителна каса вече четвърта година – от 2016 – покрива изцяло безинтерфероновата терапия, чрез която се постигат над 99,4% освобождаване от вируса.

Според председателя на Българското дружество по гастроентерология, професор Красимир Антонов, у нас са създадени възможности за лекуване на около 5000 болни от хепатит средно годишно. Лекувани в болниците са пък около 1000 човека и реално създадените възможности не се оползотворяват. Освен това коронавирус пандемията допълнително е задълбочила проблема през последните месеци, в които в специализираната клиника са лекувани само потърсилите помощ по спешност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *