Безплатни гастроентерологични прегледи в Пловдив

 

Безплатни профилактични прегледи за диагностициране на хронични чернодробни болести ще се провеждат в ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив. Те ще започнат на 1 юни и ще продължат две седмици – всеки ден от 14 до 19 часа.

Прегледите ще извършва доктор Драгомир Геров, гастроентеролог. В безплатния преглед се включва и изследване за хепатит С. Ако са налични определени признаци, на пациентите ще бъде правена и ехография на коремни органи. Задължително е желаещите да се прегледат да се запишат на телефон 032/332 488 или 0897 907 007. Не се изисква направление от личния лекар.

Хроничните чернодробни болести често преминават в цироза и рак

Коварното при тях е, че въпреки че се развиват с години, откриването им почти винаги е случайно и изненадващо. Така е, защото в черния дроб няма нервни окончания, той не боли и няма как да разберете, че нещо не е наред. У нас около 70 000 човека са инфектирани с хроничен вирусен хепатит С, а по-голямата част от тях не знаят това.

Голямата социална значимост на хроничните чернодробни заболявания идва от финансовата тежест, която натоварва социалната и здравна система. Терапията и чернодробните трансплантации струват скъпо и при това са с несигурен резултат. Открити обаче навреме, те са лечими. Достатъчно е да се консултирате периодично със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *