Бебешките храни не са подходящи за бебета

 

Последните проучвания на СЗО (Световната здравна организация) сочат, че значителна част от продаваните бебешки храни имат в състава си твърде много захар. Освен това подвеждащо се рекламират като годни за консумация от бебета под половин годинка.

Години наред (СЗО) препоръчва бебета да бъдат кърмени поне до 6 месечна възраст. В глобалното ръководство за спиране на неправилното рекламиране на бебешки и детски храни категорично е подчертано, че продуктите, заместващи кърмата, не бива да се популяризират като подходящи за деца, по-малки от 6 месеца.

От 28% до 60% от храните, продавани в София, Виена, Будапеща и Хайфа са неподходящи за бебета до 6 месеца

Това установи проверка на СЗО, проведена в четирите града. Бяха проверени 7955 храни и напитки, предназначени за бебета и деца до 3 години, от 516 магазина.

В една трета от тях има твърде много захар и нейни заместители от естествен и изкуствен произход, които въобще не би трябвало да присъстват в продуктите за деца. Над 30% от калориите в от 18 до 57% в тези изделия идват от съдържащите ги захари.

Прекалено подсладените храни изкривяват вкусовите навици на хлапетата, изграждат трайна зависимост от сладкото и влошават начина им на хранене.

Разработен е профил на хранителните вещества, подходящи за най-малките

С указанията на СЗО беше разработен проект за профил на хранителните вещества (NPM) за децата между 6 и 36 месеца. Той се базира на информация от различни източници и се опира на директивите на Европейската комисия. За потвърждаването на NPM беше обработена информация от 1328 етикета на изделия, продавани в 3 държави през 2016-2017 година. Пилотното му приложение в други 7 страни беше през 2018 г. с проверка на допълнителни 1314 продукта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *