БГ-робот дезинфекцира срещу COVID-19

 

Робот за дезинфекциране на пода създадоха наши учени. Той e предназначен за автоматизиране на биологичното обеззаразяване на помещенията в болници и здравни заведения, детски градини, домове, училища и др. Разчита се, че ще бъде от помощ в борбата срещу разрастване на заразата с COVID-19.

Роботът е разработен в Института по роботика на БАН съвместно с Центъра за компетентност „QUASAR“. Част е от програмата за ликвидиране на пандемията COVID-19 и вече е регистриран в Патентно ведомство на Република България.

Как роботът се справя с патогените

Иновативната машина е снабдена със специализиран излъчвател на твърди ултравиолетови UV-C лъчи. Те се насочват към пода, защото вече се знае, че над 80% от коронавируса се концентрира по подовите повърхности. Работата му е възможна благодарение на процесорен модул за управление с елементи на изкуствен интелект, микросензорен блок и – разбира се – система за задвижване.

Високоенергийните електрони на UV-C лъчите преодоляват протеиновата защита на ядрото на вирусната РНК (рибонуклеинова киселина). Като увреждат клетките на ниво гени, те ги убиват, разказаха учените от БАН.

Роботът обеззаразява подовете напълно безопасно за хората

Технологията, използвана в иновативната техника, осигурява напълно безвредната ѝ работа. Не е нужно да се носят очила или пък да се излиза от дезинфекцираното помещение. Не се прилагат никакви допълнителни дезинфектанти и химически продукти, което е важно за пациентите с алергии и астма, за домашните любимци и за околната среда.

Роботът е ефективен върху всякакви подове и унищожава вируси, гъбички, спори, резистентни бактерии и супер бактерии. Той обезопасява надеждно помещенията и ограничава контактната зона на заразата както за медицинския персонал на първа линия, така и за пациентите.

Предвижда се усъвършенстваният робот да раздава лекарства на болните

Работата върху модерната машина продължава. Предстои той да бъде надграден, да придобие нови модалности и функции – примерно – да разпределя и раздава лекарствата на болните без прякото участие на лекарите и медицинските сестри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *