Бабините сурови туршии и азпизалът

 

Започва сезонът на домашните туршии. Едва ли има българин, който да не ги харесва. Хрупкавият, леко кисел зеленчук освен много приятен и вкусен, е и много полезен през студените зимни дни, когато пресните плодове и зеленчуци са силно ограничени или оранжерийно безвкусни.

Ацетилсалициловата киселина като консервант

На пазара изобилстват модерни консерванти, но повечето от нас предпочитат суровите бабини туршии с класически вкус, а те се правят с хапче ацетилсалицилова киселина. В аптеките ще я срещнете под различни наименования – азпизал, аспирин, ацетизал и т. н. Важното е да запомните, че тя се влага само в сурови туршии, които не подлежат на стерилизиране.

Азпизалът, освен че има обезболявщи и температуропонижаващи свойства, действа антисептично. Точно това действие го прави добър консервант. Като потиска развитието на дрожди, плесени и гъби, както и на някои бактерии, той предпазва туршията от разваляне, държи зеленчука здрав и хрупкав, а маринатата – бистра.

Обикновено на един 800 грамов буркан се поставят около 1000 мг ацетилсалицилова киселина, което прави три таблетки азпизал. Другата мярка е – на килограм зеленчук – 1500 мг, което пък се равнява на 4,5 – 5 хапчета азпизал.

По-разумно е да поставяте суровите туршии в буркани. Количеството в тях се изяжда бързо и носи много по-малки рискове от разваляне. Големите съдове, като бидони и качета, крият много по-големи опасности за съсипване на зеленчука.

Сурова туршия с камби, моркови и карфиол

Продукти за един буркан „Омния“ – 800 г:
200 г червени камби,
100 г карфиол,
100 г моркови,
50 г целина (глава),
10 г сол,
10 г захар (можете да добавите и мед или само да заместите захарта с него) ,
60 мл оцет
2 – 3 скилидки чесън,
4 – 5 зърна черен пипер,
1 стръкче целина,
три таблетки азпизал.

Измийте добре и нарежете зеленчуците, смесете ги и ги поставете в буркана. Добавете солта, захарта, оцета, чесъна, черния пипер, стръкчето целина и таблетките азпизал. Залейте със студена вода до гърловината на буркана и изчакайте около половин час. Водата ще спадне. Долейте и затворете добре. Проверете дали не пропуска капакът. Поставете на тъмно и хладно място надолу с капаците. Разклащайте всеки ден в продължение на около седмица. Съхранявайте ги обърнати надолу до изяждане. Така приготвена, туршията издържа около 2 години.

Сурова мешана туршия
половин зелка,
половин глава карфиол,
1 кг моркови,
1 кг краставички,
2 кг зелени доматчета,
2 чаени чаши оцет,
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша морска сол
9-10 таблетки азпизал за 3 литров буркан.

Почистете зеленчука и нарежете зелето, морковите и карфиола. Надупчете с вилица доматчетата и краставичките. Подредете всичко в 3 литрови буркани.

Напълнете един буркан с вода, отцедете я обратно в съдинка и я премерете. За маринатата ви трябва измереното количество вода по броя на бурканите. Отлейте 2 чаени чаши от нея и ги заменете с оцета. Добавете захарта и солта. Бъркайте леко на слаб котлон, за да се стопят захарта и солта. Залейте зеленчука в бурканите, захлупете и изчакайте да поизстине. Ако бурканите имат нужда от още течност, долейте с вода и поставете таблетките азпизал – по-добре счукани.

Затворете добре. Приберете на хладно и тъмно място надолу с капаците. Разклащайте ги всеки ден за около седмица. Съхранявайте надолу с гърлата.

Можете да използвате азпизал за всяка друга рецепта, в която е даден аспирин. Само помнете правилото – използва се за сурови туршии без загряване и стерилизиране!

Да ви е сладко!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *